Správy

O Rómoch diskutovali v Košiciach odborníci z 13 krajín: Ide o európsky problém...

V Košiciach sa stretli odborníci z 13 európskych krajín, ktorí sa dlhodobo venujú rómskej problematike a integrácii Rómov. Diskutovali o dodržiavaní občianskych práv Rómov v rámci EÚ, a to aj v kontexte udalostí z posledného obdobia, keď došlo k vyhosteniu Rómov z Francúzska a Talianska.

Ilustračný obrázok k článku O Rómoch diskutovali v Košiciach odborníci z 13 krajín: Ide o európsky problém...
Zdroj: TASR

Integrácia Rómov do spoločnosti je témou, ktorá presahuje lokálnu, regionálnu aj národnú úroveň. Ide o európsku tému, ktorá si vyžaduje angažovanosť samotných Rómov, mimovládnych, cirkevných a charitných organizácií, lokálnych aj národných politikov, ale aj pomoc Európskej únie. Zhodli sa na tom účastníci dvojdňovej medzinárodnej konferencie Európske občianstvo a etnické menšiny: Integrácia Rómov do spoločnosti, ktorá sa dnes skončila v Košiciach.

Odborníci z 13 európskych krajín

V Košiciach o svojich skúsenostiach diskutovali predstavitelia charitatívnych organizácií z Luxemburska, Rumunska, Bosny a Hercegoviny, Rakúska, Belgicka, Kosova, Talianska, Bulharska, Čiernej Hory, Francúzka, Švajčiarska, Česka a Slovenska, ako aj zástupcovia Caritas Europa. „Charita sa snaží bojovať za práva Rómov a za to, aby neboli vylúčení zo spoločnosti. Zlepšujeme ich prístup k vzdelaniu, práci a zdravotnej starostlivosti na lokálnej, národnej aj európskej úrovni,“ povedal generálny sekretár Caritas Europa Jorge Nuňo Mayer.

Problémy extrémnej chudoby a vylúčenia…

Viacerí rečníci upozornili, že Rómovia dnes musia čeliť extrémnej chudobe. „Neverím, že rómsky problém existuje. To, čo sa snažíme riešiť, sú problémy extrémnej chudoby a vylúčenia,“ povedala poslankyňa Európskeho parlamentu Anna Záborská. Biskup diecézy Gent v Belgicku Luc Van Looy zdôraznil potrebu vzdelania rómskych detí. Košický arcibiskup a predseda Rady pre pastoráciu Rómov a menšín Bernard Bober hovoril o potrebe prijatia Rómov, ale aj potrebe duchovnej pomoci.

Účastníci diskutovali aj o prekážkach, ktoré bránia Rómom pri uplatňovaní ich občianskych a ľudských práv v oblasti vzdelávania, práce, bývania, zdravotnej starostlivosti a sociálneho zabezpečenia. Predstavený bol aj projekt terénnej sociálnej práce, ktorý patrí medzi najúspešnejšie nástroje na pomoc Rómom na Slovensku, rôzne ďalšie projekty, ale aj spôsoby a príklady pastorácie Rómov.

Na podujatí aj zástupcovia Rómov…

Konferencie sa zúčastnili aj samotní zástupcovia rómskej menšiny, ktorí vyjadrili názor, že médiá informujú najmä o negatívnych javoch súvisiacich s rómskou menšinou a tak zhoršujú protirómske nálady v spoločnosti, ktorých výsledkom je podpora extrémistických hnutí. Rómovia by ocenili, ak by médiá dali priestor aj dobrým a pozitívnym príkladom z ich života.

Dnes totiž na odsúdenie verejnosťou doplácajú aj tí, ktorí sa snažia pracovať a zaradiť do spoločnosti. „Ako Rómka musím vynaložiť dvojnásobné úsilie v porovnaní s ostatnými, aby som získala dobrú prácu. Ľudia ma proste už vopred odpíšu len pre farbu pleti a nedajú mi šancu. Neskúmajú moje kvality,“ uviedla jedna z účastníčok diskusie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM