Správy

Obec Kostoľany nad Hornádom chce stavať nájomné byty, vyriešiť musí pozemky

Výstavbu nájomných bytov chce zrealizovať obec Kostoľany nad Hornádom neďaleko Košíc od roku 2016.

Ilustračný obrázok k článku Obec Kostoľany nad Hornádom chce stavať nájomné byty, vyriešiť musí pozemky
Zdroj: TASR

Ako pre TASR povedal staronový starosta obce Anton Medvec, projekt komplikuje usporiadanie pozemkov. „Obec nedisponuje vhodnými pozemkami vo svojom vlastníctve, na ktorých by bola výstavba takéhoto objektu možná. Preto v prvej fáze musíme s poslancami obecného zastupiteľstva nachádzať riešenia, aby sme zabezpečili pozemok. Prichádza do úvahy niekoľko lokalít. Uvidíme, kde to bude priechodnejšie, kde bude možné vyrokovať lepšie podmienky pre súčasných majiteľov, aby sme vytvorili plochu a potom sa mohli pustiť do výstavby,“ vysvetlil s tým, že sú spracované aj vizualizácie.

Samospráva uvažuje o nájomných bytoch v širšom centre obce, respektíve v lokalite medzi jej samotným centrom a železničnou stanicou.

Problém s pozemkami

Vzniknúť by mohli etapovito – najprv by sa postavil jeden bytový dom a potom by sa mohol pridať aj ďalší. Všetko však závisí od plochy samotného pozemku.

„Potrebujeme splniť aj záležitosti okolo parkovania, napríklad ihriská pre deti a podobne. Tak, aby to nebolo príliš zahustené. Ťažko povedať, či to bude o tri mesiace, pol roka alebo o rok. Je to v štátnych rukách, keďže sú majiteľmi pozemkový fond a železnice,“ dodal Medvec.

Ak by sa pozemok majetkovo usporiadal, podľa neho by sa dal proces naštartovať a bytovky by mohli byť skolaudované do troch rokov.

Plánované obecné nájomné byty majú byť určené predovšetkým pre mladé rodiny. „Aby nám z obce nemuseli odchádzať do iných obcí, keďže je u nás nedostatok stavebných pozemkov,“ povedal s tým, že dopyt po takomto riešení v pomerne mladej obci je.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM