Alexandra Kolínská Rôzne

Obloha nad Košicami pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v centre mesta! FOTO

V piatok predpoludním sa hlavy ľudí otáčali smerom k oblohe viac ako inokedy. Aj Košičanom sa naskytol nevšedný pohľad na vesmírne divadlo, v ktorom hlavné úlohy zohrali Slnko a Mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Obloha nad Košicami pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka v centre mesta! FOTO
Foto: Alexandra Kolínská

Dnes ráno o 9:44 sa nad Košicami začalo pomaly stmievať, hoci bol jasný slnečný deň. Ľudí von vylákal nevšedný úkaz, na ktorý treba čakať roky. Zatmenie Slnka, kedy nad Košicami Mesiac zakryl približne 58 percent jeho plochy, vyvrcholilo o 10:53. My sme sa vybrali do Slovenského Technického múzea, kde mali Košičania možnosť si tento úkaz pozrieť.

„Zatmenie v Košiciach, ako aj na celom území Slovenska a strednej Európy bolo pozorovateľné ako čiastočné. V Košiciach nastane maximum o 10:53 a koniec o 12:04 stredoeurópskeho času. V čase maxima bolo zakrytých približne 60% Slnka,“ uviedol docent Ústavu fyzikálnych vied v Košiciach Štefan Parimucha.

Zatmenie Slnka a čiastočné zatmenie

Podľa docenta, čiastočné zatmenie Slnka nemá vedecký význam, jedná sa skôr o zaujímavý prírodný úkaz. Iné je to pri úplnom zatmení Slnka, keď je zakrytý celý disk Slnka. Podľa neho prakticky iba vtedy bez špeciálnych prístrojov môžeme pozorovať najvrchnejšiu časť slnečnej atmosféry, ktorú voláme slnečná korona, Najslabšie časti korony je možné vidieť iba pri úplnom zatmení Slnka.

„K zatmeniu Slnka dochádza v čase, keď je Mesiac v nove a keď sa súčasne na svojej dráhe okolo Zeme nachádza v blízkosti spojnice Zem-Slnko. Hovoríme tomu, že sa nachádza v uzle svojej dráhy. Vtedy tieň Mesiaca opíše na povrchu Zeme úzky pás, v ktorom sa pozoruje úplné zatmenie Slnka. V okolí pásu sa pozoruje čiastočné zatmenie. Pri každom úplnom zatmení sa teda pozruje aj čiastočné,“ povedal.

Ako ďalej uviedol, ročne nastávajú v priemere dve úplné zatmenia Slnka. „Oblasť na Zemi, kde dopadá tieň Mesiaca, je ale pri každom zatmení iná. Na území Slovenska bolo posledné úplné zatmenie pozorované 8. júla 1842. Najbližšie u nás pozorovateľné zatmenie nastane až 10. júna 2021. Bude to čiastočné zatmenie, 25. októbra 2022 bude na našom území opäť čiastočné zatmenie, kedy bude zakrytá približne polovica Slnka. Úplné zatmenie z nášho územia bude pozorovateľné až 7. októbra 2135,“ informoval nás Parimucha.

Sledovanie v observatóriu

Docent Parimucha nás informoval, že v Observatoriu Prirodovedeckej fakulty UPJŠ (PF UPJŠ) na Kolonickom Sedle nie je možné takýto úkaz sledovať. „Observatórium je vybavené ďalekohľadmi a detektormi svetla určenými na sledovanie slabých hviezd a asteroidov, ktoré nie je vidieť voľným okom. Ide o ďalekohľad s priemerom zrkadla 50cm vybavený vysokocitlivou CCD kamerou a spektrografom a o širokouhlý teleobjektív so CCD kamerou na hľadanie asteroidov a komét. Tieto prístroje sú veľmi citlivé a preto nie sú vhodné na pozorovanie jasných objektov, ako je napríklad Slnko,“ dodal.

Na ďalšie zatmenie si počkáme

Najbližšie sa od nás budeme môcť pozrieť na čiastočné zatmenie Slnka až v júni 2021, ale také poriadne, kedy bude veľká časť slnečného kotúča zakrytá, nás čaká 12. augusta v roku 2026. Úplne zatmenie Slnka nad Slovenskom nastane až v roku 2135. na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Košiciach a kedy dosiahne maximum?

To, ako zatmenie Slnka nad naším mestom sledovali Banskobystričania, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii. Fotili ste zatmenie Slnka aj vy? Pošlite nám fotografie na kolinska@global24.sk, radi zverejníme!

Podarila sa vám pekná fotka zo zatmenia? Súťaž!

Zatmenie Slnka nad Košicami zaujalo množstvo ľudí
35
Galéria
Foto: Alexandra Kolínská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM