Rôzne

Obľúbené pieskoviská skrývajú nástrahy: Môžu hroziť infekcie a drobné poranenia

Prázdniny klopú na dvere. Množstvo detí vybehne počas voľných dní na ihriská, nezriedka sa zahrajú aj v priestoroch pieskovísk. Ani v tomto prípade však netreba zabúdať na bezpečnosť.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené pieskoviská skrývajú nástrahy: Môžu hroziť infekcie a drobné poranenia
Zdroj: TASR

Infekcie a rôzne poranenia. Pri hre s pieskom na ulici číhajú viaceré nebezpečenstvá. Už vopred by sme sa mali presvedčiť, čo sa v pieskovisku nachádza. Už letmým pohľadom môžeme odhaliť nebezpečné predmety. "Neudržiavané a nezabezpečené pieskovisko môže predstavovať riziko ohrozenia zdravia, dieťa ešte nemá dostatočne vyvinutý imunitný systém a hrozí väčšie riziko infekcie . Dôležité je preto dbať na základné hygienické návyky dieťaťa,” informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR).

Všímajte si znečistenie

Rodič by si mal všímať celkový vzhľad pieskoviska. Veľa nám môže povedať stav oplotenia, obruba pieskoviska, polievanie, prekopávanie a prehrabávanie piesku. Všímať si treba aj výskyt voľne sa pohybujúcich zvierat. ”Voľným okom môžete vidieť len hrubé znečistenie piesku, napríklad skaly, rozbité sklo, injekčné striekačky, plechovky s ostrými hranami, zvieracie exkrementy,” dodáva ÚVZ SR.

V piesku však čakajú aj viaceré voľným okom nerozoznateľné nástrahy. ”Najčastejšie sa vyskytujúcim parazitom je mrľa detská. Pozor si treba dať aj na infekciu pásomnicou detskou, naše ratolesti sú ohrozené aj hlístou detskou, škrkavkou detskou, psou i mačacou. Rizikom je i parazit Toxoplazma gondii, ktorý vyvoláva toxoplazmózu, teda infekciu, ktorá môže u dievčaťa v útlom veku prebehnúť bez príznakov, no počas tehotenstva môže spôsobiť ťažké poškodenie plodu. Výskyt salmonely v súvislosti s pieskoviskami je menej častý ako prítomnosť parazitov,” varuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Základom je hygiena

Netreba však zabúdať, že návštevu pieskoviska by sme deťom zakazovať nemali. Počas jeho návštevy sa stretávajú s inými deťmi a pestujú tak sociálne návyky, rozvíjajú jemnú motoriku a spôsoby komunikácie.

Základom prevencie sú hygienické návyky dieťaťa. Aj tu platí staré známe – nevkladať si ruky pri hre do úst a pred jedlom a po hrách si umyť ruky. ”Neodporúčame, aby rodič podával dieťaťu počas hry v piesku jedlo. Deti nesmú zostať bez dozoru dospelej osoby. Dôležité je tiež upozorňovať majiteľov psov a mačiek na pravidelné odčervovanie a očkovanie ako aj na zabránenie vstupu voľne pobehujúcich zvierat do pieskoviska,” dodáva ÚVZ SR.

Nezriedka sa stretneme aj s ľahšími zraneniami. Netreba panikáriť. Dôležité je ranu vyčistiť a vydezinfikovať. Vážnejšie zranenia si vyžadujú návštevu pediatra.Netreba zabúdať, že v prípade konzumácie piesku môže dieťa ohroziť ktorákoľvek z hore uvedených infekcií.

Hlavne v mestách a na sídliskách hrozí kontakt s injekčnými striekačkami.

Použité striekačky môžu byť zdrojom hepatitídy typu B a C a ojedinele aj infekcie vírusom HIV.

Poranenie je nutné v rámci prvej pomoci ošetriť a vydezinfikovať a následne informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe, teda o možnosti očkovania proti žltačke typu A a B, pravidelného sérologického vyšetrenia, respektíve o sledovaní zdravotného stavu dieťaťa počas šiestich mesiacov od poranenia,” dodáva úrad verejného zdravotníctva.

V minulom roku patrilo medzi najčastejšie zistené nedostatky mechanické znečistenie (úlomky skla, drevo, exkrementy…). ”Prítomnosť Salmonelly a geohelmintov (vajíčka, larvy) zistili odborní pracovníci RÚVZ v SR minulý rok v 1 prípade v Trenčíne, v 11 prípadoch v Trnave ,v 7 prípadoch v Košiciach a vo 2 prípadoch v Bratislave,” informujú hygienici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM