Samospráva

Obnova Ukrajiny ponúka aj pre firmy z Košického kraja veľké možnosti

Budúca obnova Ukrajiny postihnutej vojnou poskytuje veľké príležitosti pre slovenské firmy aj v Košickom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Ukrajiny ponúka aj pre firmy z Košického kraja veľké možnosti
Zdroj: TASR/František Iván

Zhodli sa na tom v Košiciach v rámci pondelkového podujatia Z regiónov do sveta štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková a predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Pripravili dotazník

„Momentálne úrad vlády pripravil dotazník pre podnikateľský sektor a kto má záujem, môže ho prezentovať a vláda bude hľadať finančné možnosti, ako účasť týchto firiem zabezpečiť na obnove Ukrajiny,“ uviedla Brocková.

Na okrúhlom stole diskutovala so zástupcami podnikateľov, verejného sektora, samosprávy, ale aj občianskych združení. Témou bola potreba firiem a možnosti pomoci pri ich presadzovaní sa na zahraničných trhoch.

„To je aj cieľ, s ktorým prichádzame do samosprávnych krajov, rozprávať sa o potenciáli slovenskej ekonomiky a mapovať inovatívne konkurencieschopné firmy, ktorým vieme cez nástroje ekonomickej diplomacie otvoriť a vytvoriť možnosti v zahraničí. Zároveň vieme zosieťovať subjekty zo samosprávneho kraja s partnermi v iných krajinách sveta,“ povedala. Pripomenula, že rezort má zastupiteľské úrady vo viac ako 60 krajinách sveta.

Je tam potenciál

Veľké možnosti na realizáciu firiem na Ukrajine aj vzhľadom na blízkosť tejto krajiny vidí i šéf KSK. „Musíme množstvo vecí dobehnúť veľmi rýchlo, ale myslím si, že máme na to, aby sme tento potenciál využili,“ povedal. V súvislosti s presadzovaním sa na zahraničných trhoch je podľa neho dôležité, aby firmy v kraji cítili podporu verejného sektora.

V dvojdňovom programe Brockovej v Košickom kraji sú návštevy firiem Ryba Košice, Antik, Minebea Slovakia a SEZ Krompachy, ďalej Centra vodíkových technológií na Technickej univerzite v Košiciach (TUKE) či Integračného centra Košického kraja.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM