Veronika Hunyadiová Správy

Obrovský úspech košickej základnej školy: Je NAJLEPŠOU na Slovensku

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil aktuálne rebríčky najlepších základných (ZŠ) a stredných škôl (SŠ) na Slovensku. Medzi najlepšími sú aj košické školy.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský úspech košickej základnej školy: Je NAJLEPŠOU na Slovensku
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Najlepšie hodnotenou základnou školou na Slovensku, s najlepšími výsledkami žiakov, je košická ZŠ Staničná 13 v mestskej časti Juh. Informoval o tom Matej Tunega z INEKO. Oproti minulému roku si ZŠ Staničná v rebríčku polepšila o tri miesta.

Na druhom mieste v rebríčku základných škôl sa umiestnila Súkromná ZŠ pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním v Bratislave. Tretie miesto patrí opäť košickej škole, umiestnila sa na ňom ZŠ Park Angelinum 8 v košickej mestskej časti Staré Mesto. V rebríčku si od minulého roka výrazne polepšila, minulý rok bola na siedmom mieste.

Stredné školy

Najlepšie hodnotenou strednou odbornou školou (SOŠ) je Stredná priemyselná školy (SPŠ) elektrotechnická na Plzenskej ulici v Prešove. Druhé miesto patrí súkromnej Strednej odbornej škole v Poprade, tretie Obchodnej akadémii v Zlatých Moravciach. Z košických stredných škôl sa do najlepšej desiatky dostala SPŠ Elektrotechnická, ktorá obsadila v rebríčku 7. priečku.

V kategórii gymnázií sa na prvom mieste umiestnilo Gymnázium Jura Hronca (GJH) v bratislavskom Ružinove. Druhé miesto patrí košickému Gymnáziu na Poštovej, ktoré tak obhájilo minuloročné druhé miesto. Na treťom mieste skončilo Gymnázium na Varšavskej ceste v Žiline.

Čo rozhoduje?

Do rebríčkov boli podľa INEKO zaradené školy so vzorkou v priemere aspoň 20 žiakov, respektíve absolventov počas každého z uplynulých štyroch rokov. Hodnotenie škôl odráža dosiahnuté výsledky na dlhšom časovom horizonte, tvrdia analytici.V prípade ZŠ vstupujú do hodnotenia výsledky Testovania 9, Testovanie 5 a mimoriadne výsledky oceňované ministerstvom školstva.

Pri stredných odborných školách nahrádzajú Testovanie písomné maturity. Najvyššiu váhu však pri ich hodnotení má pomer miery nezamestnanosti absolventov školy k priemernej miere nezamestnanosti v okrese, kde škola sídli, vysvetľuje INEKO. „Pri gymnáziách sa do úvahy berú tie isté ukazovatele ako pri SOŠ, avšak vzhľadom na iné zameranie gymnázií majú tieto ukazovatele iné váhy,“ hovoria analytici. Dodávajú, že pri všetkých školách sú posudzované údaje za posledné dostupné štyri školské roky.

Keďže ministerstvo školstva minulý rok nezrealizovalo celoplošné Testovania a písomné maturity, do hodnotenia výsledkov žiakov škôl boli preto zahrnuté zvyšné dostupné údaje, uvádza inštitút. „Veríme, že ministerstvo školstva tento rok už neustúpi od realizácie celoplošných meraní (testovaní), ktoré sú dôležitým prvkom pre vyhodnocovanie pridanej hodnoty vo vzdelávaní. Zber týchto údajov je dôležitým prvkom spätnej väzby nielen pre samotné školy, ale aj pre žiakov a ich rodičov,“ konštatuje Tunega.

Celý rebríček a detailné výsledky nájdete na stránke skoly.ineko.sk.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM