Rôzne

Obytné kontajnery v Nižnej Myšli budú slúžiť návštevníkom archeoskanzenu aj matkám s deťmi

Na vytvorenie zázemia pre návštevníkov archeologickej lokality má slúžiť ďalší z obytných kontajnerov obce Nižná Myšľa v okrese Košice-okolie.

Ilustračný obrázok k článku Obytné kontajnery v Nižnej Myšli budú slúžiť návštevníkom archeoskanzenu aj matkám s deťmi
3
Galéria
Zdroj: TASR

Ako potvrdil starosta obce Miroslav Sisák, obecné zastupiteľstvo schválilo jeho odpredaj občianskemu združeniu (OZ) Collegium Myssle.

Kontajnery pomohli po zosuvoch pôdy

Ďalší z obytných kontajnerov, ktoré pôvodne slúžili na dočasné bývanie pre rodiny postihnuté povodňami a zosuvmi pôdy v roku 2010, poslúži matkám s deťmi.

„Kontajner sa musí upraviť zvnútra aj zvonku. Bude sa tam dať kúpiť nejaký suvenír, občerstviť sa a súčasťou budú aj sociálne zariadenia. Jeden obytný kontajner tam už je, spolu vytvoria zázemie pre návštevníkov,“ za OZ Collegium Myssle uviedol Ján Melich.

V lokalite Várhegy v Nižnej Myšli sa na základe výskumov postupne pracuje na archeologickom skanzene. OZ sa na budovanie jeho infraštruktúry uchádza aj o podporu prostredníctvom regionálneho príspevku v rámci akčného plánu jedného z najmenej rozvinutých okresov. Okrem toho plánuje v tomto roku ukončiť výstavbu repliky obetnej jamy z doby bronzovej.

„Zostali nám ešte obytné kontajnery, ktoré obec dostala a boli zaradené do majetku obce. Dnes sú nadbytočné. Takouto formou chceme rozvíjať turizmus. V našej obci je veľa možností v rámci archeológie. Máme napríklad obecné múzeum, no pripravujeme aj cyklotrasy,“ povedal starosta.

Ako spresnil, jeden z kontajnerov obec poskytla napríklad nadácii, ktorá ľuďom bez domova v jeho priestoroch vydávala stravu. Ďalší by mal čoskoro slúžiť ako zázemie pre matky s deťmi. „Chceme vybudovať takú oddychovú zónu. Keď sú mamičky s deťmi na prechádzke, tak aby sa mali kde zložiť a aby sa mali kde schovať v prípade nepriaznivého počasia. Plánujeme ju zriadiť v hornej časti obce pod kostolom. Vonku vznikne detské ihrisko aj malé pieskovisko,“ uzavrel s tým, že k realizácii by malo dôjsť počas tohto mesiaca.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM