Eva Mikulová Samospráva

Obyvatelia KVP sú zhrození! Čaká ich obrovská „zahusťovačka“ sídliska na úkor zelene

Developerský projekt sa nepáči ani vedeniu Mestskej časti KVP. Plánujú intenzívne rokovať s investorom aj mestom Košice o citlivom riešení tohto územia.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia KVP sú zhrození! Čaká ich obrovská „zahusťovačka“ sídliska na úkor zelene
10
Galéria
Zdroj: FB Andromeda na KVP

Nočná mora obyvateľov sídliska KVP v časti pod Wuppertálskou ulicou sa stala skutočnosťou. Na jedenej z mála celistvej zelenej ploche, ktorá slúži na relaxáciu, prechádzky, ale aj pre psíčkarov a deti sa majú začať stavať byty až pre 400 ľudí. Tento developerský projekt spoločnosti Andromeda invest, s.r.o, pobúril všetkých dotknutých obyvateľov tejto lokality.

Proti výstavbe už pred časom začala intenzívna petičná kampaň. Žiaľ, pôvodné mestské pozemky získala cirkev výmenou za pozemky na Sídlisku Ťahanovce a cirkev ich s vidinou zisku okamžite predala developerovi…

Víťazný projekt pobúril občanov

Spoločnosť na svojej facebookovej stránke uverejnila víťaza architektonickej súťaže na bytovú zástavbu v tejto MČ. Víťazný návrh je od pražskej firmy: re: architekti studio.

Už prvý pohľad na vizualizácie je pre drvivú väčšinu obyvateľov desivý. Necitlivo zastavaná zeleň, tienenie už stojacich blokov, minimum parkovacích miest.

“Žiadna pridaná hodnota pre aktuálnych obyvateľov, len samé mínusy a jedine o čo ide je vytrieskať z toho maximum. Písali ste, že máte snahu urobiť tam niečo pekné, preto robíte tu súťaž a nakoniec vyberiete v podstate najhustejšiu zástavbu zo všetkých,“ alebo „Že víťazný projekt… Dajte to nakresliť deťom…bola by tam maximálne jedna dve budovy a potom iba ihriska, preliezky, stromy, jazierko, lúka, zvieratká… Prečo? lebo takto si predstavujú domov,“ je len zopár z množstva reakcií na uverejnené vizualizácie.

Ako mierny výsmech pôsobí stanovisko developera, v ktorom okrem iného uvádzajú: „Leto 2018. Začíname uvažovať. Zástavba z minulého storočia. Oproti rodinné domy. Medzi nimi vyprahnutá burina a odpadky…Hmmm, takže, rozhodli sme sa vyhlásiť medzinárodnú súťaž pre architektov, ktorí by mali prísť s optimálnym riešením, kde zoberú do úvahy súčasných obyvateľov a ich potreby a taktiež aj nových potenciálnych kupujúcich. Chceme dlhodobé riešenie, kde si noví aj starí obyvatelia povedia aj po desiatich rokoch, že je to jednoducho pekné miesto pre život. Sme za kultúrnu zeleň, kde bude prekvitať šport a kde sa celé rodiny najmä naše deti budú cítiť útulne, príjemne a bezpečne.“

Ako bude postupovať MČ?

Ich zámer takto extrémne „zahustiť sídlisko a vytvoriť z neho betónovú džungľu sa nepáči ani starostovi MČ KVP Ladislavovi Lorincovi: „Mestská časť Košice – Sídlisko KVP sa nestotožňuje s týmto developerským projektom a veľmi citlivo vníma ďalší záber zelenej plochy na našom sídlisku. Aj keď výsledky medzinárodnej urbanistickej súťaže pre projekt rezidenčnej výstavby na sídlisku KVP medzi Wuppertálskou a Topásovou ulicou prinášajú na papieri dobrú, súčasnú, mestskú architektúru, absentuje v nich reflexia širších priestorových vzťahov, najmä v oblasti statickej a dynamickej dopravy na sídlisku. Absentuje pridaná hodnota pre občanov KVP. Projekt nie je výsledkom ich potrieb a žiadostí, ale dôsledkom výpredaja pozemkov v minulom volebnom období a neaktuálnej stratégie rozvoja mesta."   Sídlisko KVP dlhodobo trápi poddimenzované množstvo parkovacích miest a stav cestnej infraštruktúry, ktorá bola plánovaná a realizovaná v čase, v ktorom boli štandardy a požiadavky na využívanie individuálnej automobilovej dopravy výrazne odlišné.

Nová rezidenčná výstavba do veľkej miery pracuje s dopravným napojením na Wuppertálsku ulicu, ktorá už v súčasnosti neposkytuje možnosti pre aktuálnych obyvateľov tejto a ďalších ulíc. Zintenzívnenie dopravy v tejto oblasti môže ovplyvniť kvalitu života nielen súčasných obyvateľov, ale aj nových majiteľov bytov v plánovanej rezidenčnej štvrti.

  "Vzniknutá situácia zároveň poukazuje na absenciu mestského plánovacieho úradu alebo inštitúcie vyššej inštancie, ktorá by dokázala s výrazným časovým predstihom koordinovať predaje a zámeny mestských pozemkov, výstavbu a rozvoj infraštruktúry. Mesto Košice v minulom volebnom období vyriešilo problém sídliska Ťahanovce tým, že vytvorili nový, väčší problém na sídlisku KVP. Odmietame byť rukojemníkmi zlých rozhodnutí a plánujeme intenzívne rokovať s investorom a predovšetkým mestom Košice. Chýba nám aktuálna stratégia rozvoja mesta a daň za rozvoj či iné nástroje na to, aby sa investor podieľal na rozvoji infraštruktúry priamo v mieste, kde svoj zámer realizuje,“ dodáva starosta.

Foto: vizualizácie Andromeda

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM