Hokej

Oceliarov naštartovala výmena brankára. Slovan zdolali po vyše dvoch rokoch

Hokejisti HC Košice odvrátili v treťom semifinálovom zápase Kaufland play off Tipos extraligy hrozbu tretej prehry a v sérii proti Slovanu Bratislava znížili na 1:2.

Ilustračný obrázok k článku Oceliarov naštartovala výmena brankára. Slovan zdolali po vyše dvoch rokoch
Zdroj: TASR/František Iván

K víťazstvu 3:1 ich gólmi nasmerovali útočníci Adam Lapšanský a Brian Ihnačák, ktorí v predvečer zápasu oslávili 32. resp. 37. narodeniny.

Rozhodla druhá tretina

„Dnes to bol veľmi dôležitý zápas. Keby sme ho nezvládli, dostali by sme sa do ťažkej situácie,“ poznamenal Lapšanský. Všetko podstatné sa odohralo v 2. tretine, v ktorej sa Košičania ujali vedenia 1:0 gólom Lapšanského. Naň krátko na to odpovedal Marcel Haščák po úniku, no následný Ihnačákov teč Deylovej strely znamenal skóre 2:1. Na konečných 3:1 uzavrel počas hry hostí bez brankára Patrik Rogoň.

„Každý zápas play off je náročný. My sme v predošlých zápasoch často povolili v druhej alebo tretej tretine, no teraz sme sa herne držali v každej, navyše so skvelým "Ričim“ (Dominikom Riečickým, pozn.) v bránke. Hrali sme jednoducho, nevymýšľali sme. Súperovi sme síce dovolili tri brejky, ale, našťastie, bol z toho len jeden gól,„ konštatoval Lapšanský, ktorý oslávil nedeľňajšie 32. narodeniny prvým gólom v play off: „Jasné, že gól poteší a dúfam, že sa mi bude dariť aj naďalej a pomôžem tímu aj v ďalších zápasoch. Do každého zápasu ideme s cieľom zvíťaziť a aj zajtra (utorok) sa popasujeme o víťazstvo.“

Zmeny pomohli

Kormidelník košického tímu Dan Ceman spravil po dvoch prehrách na bratislavskom ľade viacero zmien v zostave. Dotkli sa všetkých formácií a zásadná zmena nastala v bránke. Andreja Košarišťana prvýkrát v play off nahradil Dominik Riečický, pre ktorého to bol prvý zápas od 13. marca, keď sa zranil v zápase vo Zvolene. K triumfu 3:1 prispel 25 zákrokmi, dosiahol 96,15-percentnú úspešnosť zásahov a prekonal ho iba Marcel Haščák, ktorý v polovici zápasu skóroval po úniku zo stredného pásma.

Tím najviac podržal, keď napravil chyby spoluhráčov. „Podal výborný výkon, pomohol nám najmä po Takáčovom úniku počas našej presilovky v 3. tretine,“ poznamenal Ceman, ktorý vyzdvihol koncentrovaný výkon svojho tímu od prvej do poslednej minúty. „Dnes to bol skvelý hokej. Mrzieť nás môže, že sme sa vrátili k starým zlozvykom a vyústil z toho inkasovaný gól. Bolo však mimoriadne dôležité, že sme krátko na to skórovali. To nám dodalo sily a naštartovalo nás to. Pomohla nám aj skvelá divácka podpora, predsa len sa ľahšie hrá doma než vonku,“ povedal Ceman.

Pre HC Košice to bolo prvé víťazstvo v semifinálovej sérii presne po 2 199 dňoch. Predošlé má dátum 4. apríla 2016, keď „oceliari“ zdolali Banskú Bystricu, ktorej však následne podľahli 2:4 na zápasy. Proti Slovanu nastúpili s výraznou potrebou víťazstva, v opačnom prípade by prehrávali už 0:3. Pred najvyššou košickou návštevou sezóny – 7 745 divákov – pripravili slovanistom prvú prehru v tohtoročnej play off. Zdolali ich po 10 prehrách, prvýkrát od 1. marca 2020.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM