Aktualizované Eva Mikulová Rôzne

Ochranári zasiahli proti výrubu stromov pri Hornáde. Je zastavený

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) plánoval v októbri vyrúbať vyše 1000 stromov čo je zhruba 70 - 80 % súčasných brehových porastov rieky Hornád.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári zasiahli proti výrubu stromov pri Hornáde. Je zastavený
3
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenský ochranársky snem (S-O-S) v pondelok 6. mája odoslal SVP a ďalším kompetentným výzvu, aby SVP stiahol svoje oznámenie o výrube a v spolupráci s orgánmi ochrany prírody (MŽP SR, OÚ Košice-okolie) prehodnotil jeho rozsah.

Zničil by sa vzácny biotop

„Prakticky by sa výrubom zlikvidovalo jedinečné útočisko, biokoridor a miesto na hniezdenie množstva chránených druhov vtákov, ale aj vydry, bobra či lososových rýb. Lužné lesy Hornádu majú kvality prioritného biotopu európskeho významu. Jeho uchovanie je verejným záujmom, osobitne v súvislosti s prebiehajúcou zmenou klímy a dezertifikáciou Európy. Je taktiež v súlade so zásadnými strategickými dokumentmi EÚ a Rámcovou smernicou EÚ o vode, ktorú by plánovaný výrub porušil,“ píše sa vo vyjadrení S-O-S.

Dané územie spadá pod Chránené vtáčie územie Volovské vrchy. Žije tu množstvo druhov vtákov, ktoré tu hniezdia a brehový porast využívajú ako potravinový biotop. Je tu potvrdený i výskyt vydry riečnej a bobra. Rieka v tomto úseku je tiež lososovým pásmom rýb, ktoré sú veľmi náchylné na zmenu teploty vody, čo by výrub spôsobil. Spadnuté stromy v rieke vytvárajú prirodzené miesta úkrytu a neresenia.

V odôvodnení výrubov sa ako hlavný dôvod uvádza, odstránenie tých stromov, ktoré zhoršujú alebo ohrozujú plynulý tok vody a ktoré ohrozujú život a majetok ľudí.

Minister výrub zastavil

Ako za SVP pre TASR uviedol Tomáš Januš, pred pár dňami vstúpil do celej záležitosti minister životného prostredia László Sólymos, ktorý sa spojil s vedením a plánovaný výrub sa zastavil. Potvrdil to aj hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

„Hneď po tom, ako minulý týždeň bolo ministerstvo informované o danom zámere, minister životného prostredia kontaktoval vedenie štátneho podniku s tým, že vydal pokyn na zastavenie týchto krokov s odkazom, že kým je minister životného prostredia, tak zásahy takéhoto formátu nepovolí,“ uzavrel.

Výrub stromov pri Hornáde
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM