Rôzne

Výrub stromov v Lesoparku pri sídlisku Dargovských hrdinov bol v rámci obnovy

Oblasť má byť v najbližších dňoch uprataná, postupne by mali pribúdať aj nové prvky a spriechodní sa i panelová cesta k promenádnemu chodníku.

Ilustračný obrázok k článku Výrub stromov v Lesoparku pri sídlisku Dargovských hrdinov bol v rámci obnovy
5
Galéria

Lesopark v košickej mestskej časti (MČ) Dargovských hrdinov prechádza obnovou. Ako uviedol Tibor Róth z Mestských lesov Košice, v zimnom období išlo o výber, respektíve výrub jednotlivých stromov za účelom zabezpečenia prirodzenej obnovy materského porastu. Oblasť má byť v najbližších dňoch uprataná, postupne by mali pribúdať aj nové prvky.

Územie budú revitalizovať

„Keďže bola obnova lesa ukončená, územie ideme revitalizovať. Okolie sa po ťažbe uprace, odstránia sa kríky, upraví a spriechodní sa aj panelová cesta vedúca k promenádnemu chodníku, ktorá zostala poškodená po poruche vodovodného potrubia. V týchto dňoch sa bude upravovať i okolie cesty, v blízkom okolí lesa sa bude odhadzovať haluzina,“ povedal s tým, že obmedzenia pohybu návštevníkov lesoparku by v priebehu tohto týždňa mali skončiť.

Ako spresnil, okrem prípadného takzvaného zdravotného výberu by k ťažbe v lokalite známej ako Lesopark Furča už nemalo dôjsť približne desať rokov.

Zmena lesa na lesopark

Podľa Rótha v uplynulom období nešlo o poškodzovanie lesa ťažbou s cieľom maximalizácie ziskov, ale o jeho obnovu na základe schváleného programu starostlivosti o les, ktorý je základným dokumentom a predpisom v oblasti hospodárenia a starostlivosti o les.

Košické mestské lesy tvrdia, že zabezpečením dostatočného svetla v prízemí lesa sa dosiahne jeho prirodzená obnova, a to vyklíčením nových stromčekov zo semien v poraste. „Takýmto spôsobom sa dosiahne vypestovanie a zachovanie biologicky hodnotného nového lesa, ktorý bude slúžiť ďalším generáciám občanov priľahlého sídliska,“ uvádza sa v stanovisku.

V rámci generálneho plánu výstavby Lesoparku mesta Košice by malo ísť o prestavbu lesa na lesoparkový les, vo viacerých etapách by to malo trvať roky.

„Počíta sa tu s osadením nových lesoparkových zariadení a skultúrnení tejto oblasti. Mohli by sa vybudovať aj besiedky, miesta na oddych či náučné chodníky, prípadne lúky a detské ihriská,“ povedal Róth.

MČ mestské lesy požiadala, aby úpravy po výrube ukončili čo najskôr. Okrem promenádneho chodníka by mali byť prostredníctvom plánovanej zonácie lesoparku podľa starostu MČ Jozefa Andrejčáka vybudované oddychové zóny aj popri ďalších lesných chodníkoch. „Návštevníci by sa tak rozptýlili do ďalších prístupných častí,“ uzavrel s tým, že rekonštrukciou by mala prejsť aj tamojšia studnička.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM