Správy

Očkovať sa bude vo veľkom! Košická župa chce zvládnuť milión očkovaní

V Košiciach pribudnú veľkokapacitné očkovacie centrá.

Ilustračný obrázok k článku Očkovať sa bude vo veľkom! Košická župa chce zvládnuť milión očkovaní
Zdroj: TASR/František Iván

Košický samosprávny kraj (KSK) pripravuje vytvorenie veľkokapacitných očkovacích centier pre plošné očkovanie obyvateľov kraja proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že poverenie dostali z Ministerstva zdravotníctva SR.

KSK v súčasnosti hľadá priestory, ktoré by boli vhodné na plošné očkovanie. Ako uviedol predseda KSK Rastislav Trnka, v rámci kraja chcú vytvoriť niekoľko veľkokapacitných očkovacích centier, a to v každom regióne v kraji tak, aby očkovanie bolo dostupné pre všetkých obyvateľov.

Milión očkovaní

„Pri záujme o očkovanie na úrovni aspoň 70 percent rátame s tým, že by sme mali zvládnuť zrealizovať aspoň milión očkovaní. Z tohto dôvodu bude očkovanie prebiehať v priestoroch, ktoré budú spĺňať podmienky z pohľadu kapacít aj pandemických opatrení,“ dodal Trnka.

Kraj mobilizuje aj zdravotníkov, ktorí by mohli očkovať. Registrovať sa môžu prostredníctvom online formulára zverejneného na webovej stránke kraja. Ako dodal Trnka, každý, kto má otázky k očkovaniu alebo k vakcínam, môže sa obrátiť na operátorov v rámci novozriadenej infolinky na čísle 0850 122 085. O tom, kde budú veľkokapacitné očkovacie centrá zriadené, bude KSK informovať.

Pripravuje sa aj mesto

Zriadiť vakcinačné centrum si dalo za cieľ aj mesto Košice. Spolupracovať chce s Univerzitnou nemocnicou L. Pasteura (UNLP) a ministerstvom zdravotníctva. Ako uviedol magistrát ešte minulý týždeň, v hre sú viaceré možnosti ako napríklad nevyužívaná Tréningová hala v Steel Aréne alebo Kulturpark.

Centrum by mohlo začať fungovať už začiatkom jari a denne by mohlo otestovať štvorciferný počet Košičanov. „Robíme také kroky, aby sme boli pripravení zvládnuť očakávaný nápor po tom, keď do Košíc dorazia nové vakcíny,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM