Správy

Naštvaný Trnka musí vyvraciať lži: Seniori v Košiciach po očkovaní nezomreli!

Na sociálnych sieťach sa šíri hoax, že klienti domova seniorov Arcus zomreli po aplikovaní vakcíny.

Ilustračný obrázok k článku Naštvaný Trnka musí vyvraciať lži: Seniori v Košiciach po očkovaní nezomreli!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

V košickom zariadení pre seniorov Arcus zomreli od polovice januára už viac ako 30 klientov. Na sociálnej sieti sa v tejto súvislosti šíria nepravdivé informácie a konšpiračné články, ktoré spájajú úmrtia s očkovaním proti koronavírusu. Žiaden zo seniorov však v tomto zariadení očkovaný nebol.

Na nepravdivé informácie zareagoval aj predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, ktorému už došla trpezlivosť. „Je to klamstvo. Poďme dať veci na pravú mieru.Očkovanie klientov a zamestnancov v zariadení sociálnych služieb Arcus sa malo uskutočniť koncom januára. Po prepuknutí nákazy však bolo odložené. Zaočkovaný teda doposiaľ nebol žiaden klient. Vakcináciu u zdravých klientov, ktorí sa našťastie nenakazili, konzultujeme s nemocnicou," napísal na svojom Facebooku. Na nebezpečný hoax upozornilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR.

Očkujú iba zamestnancov

Ako dodal, aktuálne absolvujú očkovanie len zamestnanci Arcusu, a to individuálne medzi pracovnými turnusmi. „V zariadení sa vírusom nakazila viac než tretina pracovníkov, mnohí preto očkovanie nemôžu absolvovať. Aktuálne je v Arcuse zaočkovaných 26 zo 160 zamestnancov,“ vysvetlil Trnka s tým, že ho mrzí, že sa vymyslené a nepodpísané správy na internete šíria rýchlosťou svetla.

„Chápem, že na očkovanie môžeme mať rôzne názory. No bez ohľadu na to, či sa prikláňame k jednej alebo druhej možnosti, mali by sme sa rozhodovať podľa pravdivých informácií,“ napísal ďalej košický župan.

V Arcuse je aktuálne pozitívnych 24 klientov, z toho štyria sú hospitalizovaní v nemocnici. Vo štvrtok (11. 2.) sa z nemocnice vrátili traja klienti. Počas uplynulých štyroch dní nepribudlo v Arcuse žiadne úmrtie. Z ochorenia sa vyliečilo už takmer 90 klientov.

Koronavírus v Arcuse

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM