Správy

Od nedele sa mení železničný grafikon. Prináša nové vlaky i pravidelné spoje medzi Košicami a Mukačevom, FOTO

Nový grafikon prináša úplne nové vlaky na východe aj rýchle spojenia počas letných prázdnin. Pozrite, na ktorých trasách.

Ilustračný obrázok k článku Od nedele sa mení železničný grafikon. Prináša nové vlaky i pravidelné spoje medzi Košicami a Mukačevom, FOTO
23
Galéria
Zdroj: TASR

Od nedele 9. júna začína na železniciach platiť letný cestovný poriadok. Prináša nové vlaky na východe aj rýchle spojenia počas letných prázdnin z Popradu-Tatier do Muszyny v Poľsku, odkiaľ budú nadväzovať prípoje až do Krakova.

Nové vlakové spojenia

Osobnú vlakovú dopravu na trati Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany obnovuje rezort dopravy po šiestich rokoch. Jazdiť tam budú štyri páry vlakov a približne 30 kilometrov vzdialenú obec s mestom budú spájať počas pracovných dní. Spoje budú nadväzovať na ďalšie regionálne vlaky, čo umožní rýchly presun do Košíc či Humenného a späť.

Na trati Košice – Mukačevo budú denne premávať dva páry vlakov. Budú mať zabezpečené prípoje na ukrajinskej strane smerom na Odesu, Kyjev, Charkov a Ľvov, na slovenskej bude možné prestúpiť na Prešov, Bratislavu a Prahu.

Cestujúci musia pri prechode štátnou hranicou počítať aj s hraničnými kontrolami v Čiernej nad Tisou a v Čope na Ukrajine. „Som rád, že sa nám relatívne rýchlo podarilo nasadiť nové vlaky, ktoré určite pomôžu celému regiónu. Nové železničné spojenie medzi Mukačevom a Košicami pomôže zlepšiť dopravu a zatraktívni tento región pre turistov. To, samozrejme, prinesie aj viac lepších pracovných miest,“ skonštatoval minister dopravy Árpád Érsek.

Rozvoj regiónov

„V záujme podpory regiónov a cestovného ruchu, zvlášť počas letných prázdnin, budú počas víkendov premávať rýchle spojenia z Popradu cez Kežmarok a Starú Ľubovňu do poľskej Muszyny a späť,“ priblížila hovorkyňa rezortu dopravy s tým, že nadväzovať budú aj na prípoje smerom na Krynicu a Nový Sacz. To cestujúcim umožní dostať sa až do Krakova a späť.

V súvislosti s turistickou sezónou nastanú zmeny aj na úseku ozubnicovej železnice Štrba – Štrbské Pleso, kde bude podľa Lukáča zavedených päť párov vlakov.

Na úseku trate Tatranských elektrických železníc (TEŽ) Poprad-Tatry – Štrbské Pleso budú súčasne zavedené dva páry vlakov a na úseku trate TEŽ Starý Smokovec – Tatranská Lomnica pribudne jeden pár nových vlakov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM