Michal Lendel Správy

Od vlády pritečú do pokladnice mesta 2 milióny: Plány komplexného riešenia problémov Luníka IX

Vláda odklepla Košiciam ďalšie milióny. Tie pôjdu na projekty zlepšenia sociálno-ekonomickej sféry v meste. Okrem rekonštrukcie školských budov, opravy mosta na Hlinkovej, môžeme očakávať ďalšie investície aj do problémových častí mesta.

Ilustračný obrázok k článku Od vlády pritečú do pokladnice mesta 2 milióny: Plány komplexného riešenia problémov Luníka IX
Zdroj: TASR

Nevyhnutné rekonštrukcie v Košiciach

Vláda na dnešnom výjazdovom rokovaní v Košiciach vyčlenila dva milióny eur z finančnej rezervy štátu na aktivity zlepšujúce sociálno-ekonomickú oblasť v tomto meste. Financie sú určené najmä pre nevyhnutné opravy základných škôl a zlepšenie podmienok výučby.

„Vyčlenili sme dva milióny eur, aby sme zafinancovali to, čo samospráva na lokálnej alebo regionálnej úrovni už nemá schopnosť riešiť. Poskytli sme 300 000 eur na zvýšenie bezpečnosti v meste, kamerové systémy, technické vybavenie a navýšenie počtu mestských policajtov. Dali sme 340 000 eur na opravu bazéna na ZŠ na Družicovej ulici, veľké investície boli na základných školách na Krosnianskej, Belehradskej, Tomášikovej, Novomestského, Gemerskej, či Bukoveckej ulici,“ informoval novinárov premiér Robert Fico.

Na riešenie havarijného stavu mosta na Hlinkovej ulici v Košiciach by malo ísť do konca tohto roka do 1,5 milióna eur. „Ak by bol tento most zatvorený, znamenalo by to prakticky v Košiciach dopravný kolaps,“ konštatoval predseda vlády. Budúci rok sa počíta tiež s objemom do dvoch miliónov eur v rámci združenej investície s mestom Košice na rekonštrukciu a modernizáciu areálu kúpaliska Červená hviezda.

Sanácia zosuvových území

Rezort životného prostredia má do konca roku 2014 zabezpečiť podrobný geologický prieskum vrátane vypracovania projektovej dokumentácie pre následnú sanáciu, resp. asanáciu zosuvného územia v katastri mesta Košice a obce Nižná Myšľa v celkovom objeme 1,6 milióna eur.

Plány komplexného riešenia problémov Luníka IX

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny má do konca tohto roka v spolupráci s mestom Košice vypracovať koncepciu komplexného riešenia situácie na sídlisku Luník IX a vytvoriť materiálne a finančné podmienky na jej plnenie. Do dvoch rokov má ďalej pripraviť národný projekt na čerpanie prostriedkov z Európskeho sociálneho fondu zameraný na rozšírenie činnosti komunitných centier a terénnej sociálnej práce, s možnosťou zapojenia mesta Košice do aktivít projektu.

V súvislosti s riešením zložitej situácie na rómskom sídlisku Luník IX primátor mesta Richard Raši uviedol, že mesto rozhodlo o selektívnom motivačnom prístupe pre jeho obyvateľov. Ide napríklad o dobudovanie systému regulovanej dodávky elektrickej energie. „Veľmi jednoducho povedané, ten, kto bude platiť, bude svietiť, kto nebude platiť, bude tým trpieť,“ dodal.

Vedecko-technické parky v Košiciach

Úlohou ministra školstva bude zase vytvoriť predpoklady pre efektívne čerpanie prostriedkov v rámci projektov zameraných na budovanie vedecko-technických parkov na Technickej univerzite, Univerzite Pavla Jozefa Šafárika a Ústave SAV v Košiciach zo štrukturálnych fondov EÚ. V rámci Operačného programu Výskum a vývoj má zabezpečiť realizáciu uzatvorenými zmluvami za vyše 96,7 milióna eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM