Lukáš Zavacký Správy

Odborári ostro voči prepúšťaniu v U.S. Steel Košice: Vedenie spoločnosti to vysvetľuje takto

Košické oceliarne porušili podľa odborárov memorandum medzi spoločnosťou a vládou. Firma sa totiž rozhodla zrušiť 29 pracovných miest.

Ilustračný obrázok k článku Odborári ostro voči prepúšťaniu v U.S. Steel Košice: Vedenie spoločnosti to vysvetľuje takto
Zdroj: TASR

Ako uviedli zástupcovia OZ KOVO a Rady odborov OZ KOVO U.S. Steel Košice na tlačovej konferencii po mimoriadnom zasadnutí rady odborov, tento krok je v rozpore s platným Memorandom uzavretým medzi vládou SR a U.S. Steel Košice, s.r.o.

„Je v ňom podmienka využívať na dosahovanie efektívnejších organizačných štruktúr iba prirodzený úbytok pracovných síl, alebo ukončovanie pracovného pomeru so zamestnancami po vzájomnej dohode,“ tvrdí odborársky predák košických hutníkov, Mikuláš Hintoš.

„Hodnotíme to ako neférový postup v dobe, keď sme spoločne s vedením spoločnosti prijali predčasný odchod do dôchodku za odmenu dohodnutú v kolektívnej zmluve a napriek tomu nám zamestnávateľ zhruba o dva týždne predložil návrh na zmenu organizačných štruktúr s tým, že chce prepustiť v mesiaci apríl prvých 29 ľudí,“ dodal.

Prednedávnom sa z podniku po dohode so spoločnosťou rozhodlo odísť 80 ľudí. Išlo o dobrovoľný odchod, ktorý im ponúkol zamestnávateľ. „Očakávali sme, že to bolo konečné, posledné prepúšťanie a boli sme šokovaní informáciou o ďalšom prepúšťaní bezmála 30 zamestnancov, ale čo je najhoršie, čo zamestnancov trápi, je tá neistota,“ uviedol člen predsedníctva OZ KOVO, Jozef Balica, a dodal, že pracovníkom, ktorých miesta budú zrušené, táto možnosť ponúknutá nebola.

Odborári sa obrátili na predsedu vlády Slovenskej republiky a poslali mu list, v ktorom upozornili na situáciu vo firme. Ak s nimi vedenie nebude spolupracovať, nevylučujú, že zvolajú protestné zhromaždenie. Košické oceliarne však tvrdia, že všetky kroky robia v súlade so zákonníkom práce, kolektívnou zmluvou i s memorandom.

„Informovali sme našich zamestnancov, vládu SR a európske inštitúcie o súčasnej situácii na trhu s oceľou. Obzvlášť v posledných šiestich mesiacoch sa podmienky na trhu s oceľou ešte viac skomplikovali vrátane poklesu cien ocele a neférovo obchodovaných importov. Je právo a zároveň zodpovednosť manažmentu robiť v zložitých časoch aj ťažké rozhodnutia. Musíme mať efektívnejšiu štruktúru, aby sme zostali konkurencieschop­nými a viac efektívnymi v našom podnikaní,“ povedal hovorca U. S. Steel Košice, Ján Bača.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM