Lenka Fedorová Správy

Odborári v spore s vedením košickej nemocnice kvôli sestrám: Padli až takéto tvrdé slová!

Lekárske odborové združenie vyzýva riaditeľa UNLP Milana Maďara, aby prijal naspäť štyri zdravotné sestry. Riaditeľ UNLP to vidí inak. Prečítajte si ako to vidia jednotlivé strany sporu.

Ilustračný obrázok k článku Odborári v spore s vedením košickej nemocnice kvôli sestrám: Padli až takéto tvrdé slová!
Zdroj: TASR

Lekárske odborové združenie tvrdí, že štyri zdravotné sestry sú ochotné vrátiť sa za takých podmienok, za akých odišli. Odborári v UNLP sa pritom odvolávajú na vyjadrenia premiéra Róberta Fica, že zdravotné sestry sa napriek výpovediam môžu vrátiť na svoje pôvodné pracovné miesta.

Riaditeľ údajne odmietol naspäť prijať štyri sestry

„8. februára 2016 pri osobnom stretnutí predsedníčky Základnej organizácie Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (ZO OZSaPA) odmietol riaditeľ UNLP Košice prijať späť tieto štyri zdravotné sestry,“ za LOZ to uviedol Martin Paulo.

V UNLP podalo k 30. novembru 2015 hromadné výpovede 64 sestier. Počas decembra a januára ich stiahlo naspäť 60 z nich. Odborári uvádzajú, že k 1. februáru 2016, tak ostali v nemocnici vo výpovedi štyri zdravotné sestry. Dve z nich žiadali stiahnutie výpovede ešte ku koncu januára 2016, ktoré riaditeľ UNLP neakceptoval.

„Chceme sa opýtať touto cestou riaditeľa UNLP na dôvod jeho konania a vyzvať ho, aby dodržal verejný prísľub predsedu vlády SR. V súčasnosti chýbajú tieto anestéziologické zdravotné sestry v UNLP. Na 1. KAIM je v súčasnosti oproti stavu z októbra 2015 stav mínus päť zdravotných sestier. Na OAIM je v súčasnosti oproti stavu z októbra 2015 stav mínus štyri zdravotné sestry, čiže spolu mínus deväť zdravotných sestier,“ uviedol Paulo.

Riaditeľ UNLP na to zareagoval: „Tvrdenie o chýbajúcich deviatich sestrách je absolútne zavádzajúce.“

Zástupcovia združenia chcú vedieť dôvod neprijatia sestier

Zástupcovia lekárskeho odborového združenia sa ho pýtali, či je to preto, že medzi sestrami, ktoré sa chcú vrátiť je aj predsedníčka ZO OZSaPA v Košiciach, ktorá aktívne bránila práva sestier a aktívne vystupovala počas kolektívneho vyjednávanie v UNLP počas mesiacov október a november 2015.

V súvislosti s výpoveďami sestier a otázkou ich návratu na pôvodné miesta riaditeľ nemocnice konštatoval, že z Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) na Rastislavovej ulici odišli v rámci výpovedí tri sestry.

„Jedna sestra sa ani nechcela vrátiť z osobných dôvodov, pracuje inde. Jednej sestre späťvzatie akceptované nebolo, pričom zamestnávateľ má na to plné právo. Ďalšia sestra, ktorá mimochodom nemá špecializáciu, späťvzatie výpovede položila na stôl u riaditeľa a v priebehu minúty sa do miestnosti vrátila s tým, že si to rozmyslela, teda fakticky výpoveď neodvolala,“ uviedol Milan Maďar.

Na dané pracovisko nemocnica prijala jednu sestru so špecializáciou a vo vybavovaní nástupných náležitostí sú dve sestry so špecializáciou na kratší pracovný čas. „Ďalej sa prijíma jedna sestra zaradená do špecializačného štúdia, ktorá pracovala sedem rokov na OAIM. Ďalšie dve sestry so špecializáciou sa vrátia z rodičovskej dovolenky v septembri 2016,“ doplnil šéf UNLP.

Nemocnica neredukovala počet lôžok kvôli výpovediam sestier

„Tvrdenie, že máme redukovaný počet lôžok kvôli nedostatku sestier na OAIM, KAIM je zavádzajúce – dlhodobá priemerná obsadenosť lôžok na uvedených pracoviskách je približne 60 percent, to znamená sedem pacientov na každom z pracovísk. Na lôžkovej časti OAIM a KAIM je vždy dodržaný výnos o minimálnom personálnom obsadení a zároveň na anestéziologickom úseku je u sestier striktne dodržiavaná požiadavka špecializácie z anestéziológie,“ uviedol ďalej Maďar. V porovnaní s decembrom 2013 a decembrom 2015 je na OAIM a KAIM podľa neho navýšenie o desať sestier.

„Informácia o tom, že riaditeľ "potrestal“ aktívne zdravotné sestry z odborov je absurdná a ničím nepodložená. Týmto vyzývame lekárskych odborárov v UNLP, aby prestali šíriť nepravdivé alebo pravdu skresľujúce informácie," konštatoval na záver Maďar.

Koncom novembra podalo v UNLP výpovede 65 zdravotných sestier, avšak v priebehu decembra a januára ich takmer všetky stiahli.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM