Rôzne

Odborári vyrokovali pre kamionistov v Košiciach vyššie mzdy: O koľko porastú?

Podľa Jozefa Belicu z OZ KOVO priniesla aktivita zamestnancov v jednej prepravnej firme svoj výsledok. Koľko budú zarábať po novom?

Ilustračný obrázok k článku Odborári vyrokovali pre kamionistov v Košiciach vyššie mzdy: O koľko porastú?
Zdroj: TASR

Odborárom sa podarilo s košickou spoločnosťou Mega Trucking Slovakia vyrokovať vyššie mzdy pre zamestnancov. Koncom minulého roka sa tu konal protest za vyššie mzdy. O výsledkoch rokovania informovali zástupcovia na dnešnej tlačovej konferencii v Košiciach.

Od vedenia kamiónovej prepravnej spoločnosti Mega Trucking Slovakia zamestnanci požadovali zvýšenie miezd a adekvátne zaradenie zamestnancov do minimálnych stupňov v zmysle Zákonníka práce.

„Aktivity zamestnancov priniesli svoj výsledok. K 1. januáru 2017 zamestnávateľ prisľúbil zvýšiť mzdu vodičom kamiónov vo firme Mega Trucking Slovakia o takmer 90 eur. To znamená, že to, čo sme žiadali, aby zamestnanci mali spravodlivú mzdu tým, že budú zaradení do 3. stupňa mzdovej náročnosti, je naplnené,“ uviedol člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica

Ako ďalej pokračoval, minimálny mzdový nárok bude na úrovni 609 eur v hrubom a bude to platiť od 1. januára 2017. Zajtra (15.2., pozn. redakcie) alebo pozajtra by mal byť podpísaný dokument, ktorý o tom pojednáva s tým, že zamestnanci zarábali v uplynulom roku 486 eur v hrubom, po novom je to 609 eur. Týka sa to približne 100 ľudí.

Predseda Základnej organizácie Odborového zväzu (ZO OZ) Kovo Mega Trucking Slovakia Štefan Gurgul má z rozhodnutia majiteľa zmiešané pocity.

„V liste, ktorý nám poslalo vedenie, nie je jednoznačne napísané, že uznávajú dohodu. Berú to ako sociálny zmier. Tohto roku budeme mať zvýšenú mzdu na 609 eur, ale čo bude na budúci rok, nevieme. Zajtra mám rokovanie s majiteľom v Tegelene v Holandsku,“ doplnil.

Podľa podpredsedníčky OZ KOVO Moniky Benedekovej chcú v rámci celoslovenskej kampane na podporu kolektívneho vyjednávania pod názvom Za vyššie mzdy, ktorú spustili na jeseň minulého roka, povzbudiť zamestnancov, aby požadovali rast svojich miezd.

„Domnievame sa, že práve teraz je na Slovensku vhodná situácia, aby mzdová úroveň rástla plošne pre všetkých zamestnancov, pretože nedostatok kvalifikovanej, ale už aj nekvalifikovanej pracovnej sily vedie k tomu, že cena práce by mala ísť hore,“ dodala Benedeková.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM