Správy

Odíde Hreha z čela vodární? Schyľuje sa k veľkým zmenám

Generálny riaditeľ východoslovenských vodární kandiduje za člena dozornej rady. Obe funkcie ale vykonávať nemôže. Nastanú vo vedení personálne zmeny?

Ilustračný obrázok k článku Odíde Hreha z čela vodární? Schyľuje sa k veľkým zmenám
Zdroj: TASR/František Iván

Akcionári Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) budú hlasovať o zmenách stanov, právomociach predstavenstva a voliť nového člena dozornej rady (DR). TASR o tom informovali vodárne.

Zmena stanov má reagovať na novú legislatívu. Rozhodovať sa bude aj o posilnení právomoci predstavenstva v rokovaniach o cenách s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Akcionármi vodární je vyše 700 miest a obcí takmer výlučne z východného Slovenska.

Voľby do dozornej rady

Valné zhromaždenie bude zároveň obsadzovať uvoľnené miesto v dozornej rade, ktorá je kontrolným orgánom VVS. Za jej člena kandidujú Stanislav Hreha, súčasný generálny riaditeľ a predseda predstavenstva VVS, a košický viceprimátor Marcel Gibóda, ako nominant mesta Košice, ktoré je najväčším minoritným akcionárom VVS (20,44 % akcií). O pozíciu v dozornej rade sa Gibóda neúspešne uchádzal už dvakrát.

Košický primátor Jaroslav Polaček vtedy tvrdil, že najvyšší predstavitelia spoločnosti úmyselne blokujú nominácie mesta do štatutárnych orgánov spoločnosti aj z dôvodu avizovanej kontrolnej činnosti v jej hospodárení. Vodárne tieto tvrdenia zásadne odmietli s tým, že rešpektujú rozhodnutia svojich akcionárov, ktorí o členoch hlasujú.

Zmena na čele vodární?

Členstvo v dozornej rade je ale podľa stanov VVS nezlučiteľné s funkciami predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa. Stanislav Hreha by teda v prípade zvolenia do dozornej rady nemohol zostať na čele vodární. Ako informoval Korzár, Hrehu by vo funkcii generálneho riaditeľa VVS mohol nahradiť Richard Majza.

Ako dodáva Korzár, práve Majza sa začiatkom tohto roka vzdal členstva v dozornej rade, v ktorej bol dlhoročným predsedom. Členstva sa musel vzdať po tom, čo sa stal novým ekonomickým riaditeľom vodární, čo je nezlučiteľné s pôsobením v dozornej rade. Práve o toto uvoľnené miesto v dozornej rade sa budú teraz uchádzať Hreha a Gibóda.

Richard Majza bol za čias bývalého primátora Richarda Rašiho šéfom v dvoch mestských podnikoch, Správe mestskej zelene (SMsZ) a neskôr Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK).

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM