Správy

Odpadu v Ružíne sú TONY! Chcú ho využívať ako palivo, FOTO, VIDEO

Cementárne pri výrobe zhodnocujú odpad, ktorý sa k nám dováža zo zahraničia. To sa má čoskoro zmeniť a pomôcť tomu má aj vodná nádrž Ružín.

Zdroj: TASR/František Iván

Memorandum o spolupráci podpísali v piatok popoludní pri vodnej nádrži Ružín v okrese Košice-okolie minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) a Zväz výrobcov cementu (ZVC).

Cieľom spolupráce je nastaviť pravidlá tak, aby sa pri výrobe cementu v čo najväčšej možnej miere využíval odpad vyprodukovaný na Slovensku. Takto by sa mohol využívať aj odpad nahromadený v Ružíne.

Maximálne by sa tak využili existujúce kapacity energetického zhodnocovania odpadov. „Chceme zbaviť prírodu od odpadu a bez zbytočného vytvárania ďalších kapacít,“ povedal Budaj.

Envirorezort tiež pripravil Program odpadového hospodárstva, ktorý sa venuje odklonu skládkovania odpadov prostredníctvom ich spracovania v existujúcich zariadeniach na energetické zhodnocovanie odpadov. Dokument je v legislatívnom procese a na rokovanie vlády by sa mal predložiť v najbližších týždňoch.

Dovoz z cudziny

Ako uviedol riaditeľ ZVC Rudolf Mackovič, viac ako 80 percent spracovaného odpadu vo forme alternatívneho paliva je dovážaných zo zahraničia. Po podpise uvedeného memoranda by sa to malo zmeniť. „Postupne meniacou sa legislatívou budeme schopní krok za krokom zvyšovať množstvo alternatívneho paliva, ktoré bude vyrobené z odpadu, ktorý pochádza zo Slovenskej republiky," spresnil.

Pre obce či zberné spoločnosti by tak už nemalo byť výhodné ukladať odpad na skládky odpadu. "Aby sme dosiahli úroveň, aká je dnes napríklad v Rakúsku, bude to niečo stáť všetkých občanov, ale aj štát,“ vysvetlil.

Máme pre vás aj ďalšie zaujímavé články

Odpad z Ružína

Vďaka memorandu by sa mal v cementárni zhodnotiť aj odpad z vodnej stavby Ružín, ktorá je jedným z najznečiste­nejších území. Vodohospodári a občianski aktivisti z nej každoročne vyzbierajú stovky ton odpadu – s prevažným zastúpením plastu.

Tento odpad by mal byť po vyzbieraní pretvorený na alternatívne palivo v Košiciach a následne prevezený do cementárne v Turni nad Bodvou.

V rámci svojho pracovného programu sa diskusie o probléme s odpadom v regióne pri Ružíne a podpisu memoranda zúčastnil aj premiér Eduard Heger (OĽANO). „My už dnes máme riešenia, len musíme dovoliť, aby sa stali. Máme mechanizmy, aby sme vyvodzovali dôsledky a zároveň nastavovali nový regulačný rámec, aby sme investovali do takých technológií a podpory, aby sme odpad triedili a mohol byť spálený u nás v cementárňach, ktorého ho potrebujú enormné množstvo,“ povedal s tým, že v tejto problematike je tiež potrebné investovať aj do osvety a vzdelávania.

Aktuálne správy zo Slovenska

Odpad vo vodnej nádrži Ružín
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM