Rôzne

Odporúčania primárky z košického urgentu: Čo robiť pri poštípaní hmyzom? TAKTO postupujte

Leto je spojené aj s nepríjemnosťami v podobe poštípania hmyzom. Viete, ako znížiť pravdepodobnosť, že sa to stane práve vám a ako správne postupovať pri prvej pomoci?

Ilustračný obrázok k článku Odporúčania primárky z košického urgentu: Čo robiť pri poštípaní hmyzom? TAKTO postupujte
Zdroj: Nemocnica AGEL Košice-Šaca , Unsplash.com

Podľa primárky urgentného príjmu Nemocnice AGEL Košice-Šaca Kataríny Hricovej, je v prvom rade potrebné sa zamerať na prevenciu.

„Netreba zabúdať na používanie repelentov, ochranných sieťok na oknách, nechodiť naboso po tráve a taktiež je potrebné byť opatrný aj pri sladených nápojoch, ktoré si môže vychutnávať aj okrídlený návštevník,“ radí prostredníctvom webu nemocnice s tým, že ešte väčšie opatrenia by mal podstupovať človek, ktorý vie, že je alergický.

Prvá pomoc

Samozrejme, aj pri dodržiavaní všetkých spomínaných opatrení k poštípaniu môže dôjsť. Čo teda v takom prípade podľa primárky robiť?

„Úplne prvou a najdostupnejšou prvou pomocou môže byť schladenie miesta pod tečúcu vodou, resp. priloženie studeného obkladu. Pokiaľ vidíme z rany trčať žihadlo, napríklad pri poštípaní včelou, opatrne ho vyberieme. Dobrou správou je, že najčastejšie sa stretneme s poštípaním komárom alebo ovadom, po ktorých takmer nikdy nevznikajú alergické reakcie,“ uviedla Katarína Hricová.

Liečba je podľa jej slov v prípade takýchto poštípaní symptomatická, čo znamená studený obklad, lokálne antihistaminikum, v prípade väčšieho svrbenia alebo viacerých bodnutí aj celkové antihistaminiká, niektoré je v lekárni možné dostať aj bez lekárskeho predpisu.

Odporúča aj babské recepty ako jablčný ocot či šťavu z citróna, ale opatrnejší s tým treba byť pri deťoch, keďže ide o kyseliny a podráždená pokožka môže štípať.

Alergické reakcie

Poštípanie včelou, osou alebo sršňom môže podľa primárky spôsobiť alergickú reakciu, ktorá sa prejavuje väčším začervenaním, opuchom či bolesťami v danom mieste.

„Tieto lokálne reakcie sa dajú pomerne dobre zvládnuť podobnými metódami. V prípade väčších bolestí aj s užitím analgetika, lieku proti bolesti, napríklad s obsahom paracetamolu či ibuprofenu, ktoré sú v lekárňach voľne dostupné. Pokiaľ však dochádza k takzvanej celkovej reakcii, je nutné vyhľadať lekára,“ zdôrazňuje Hricová.

Nebezpečné stavy

Čo je celková reakcia? „Prejavuje sa začervenaním aj na miestach mimo okolia vpichu, opuchom slizníc, väčším slzením či produkciou slín. V najťažších prípadoch aj opuchom slizníc dýchacieho traktu, čo môže byť až život ohrozujúci stav,“ vysvetľuje doktorka z košického urgentu.

Tí, čo vedia o svojej alergii na takýto hmyz, mávajú pri sebe špeciálne perá s obsahom adrenalínu, sú lekárom poučení ako ho užívať, a po poštípaní si majú tento liek aplikovať. Pokiaľ sa ale podľa primárky vyvinie silná reakcia u niekoho, kto doteraz alergiu dokázanú nemal, mal by čím skôr vyhľadať lekársku pomoc.

"Dovtedy môže užiť dostupné antihistaminiká, mal by sa čo najmenej hýbať a znovu postihnuté miesto chladiť,“ vysvetlila Hricová.

Zdôraznila, že veľmi veľký pozor si treba dávať na uštipnutia v oblasti hlavy, tváre, krku a najmä v ústnej dutine, aj pokiaľ človek nie je alergický, pretože lokálny opuch môže spôsobiť komplikácie s dýchaním.

Foto: archívne

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM