Samospráva

Odsúdený exstarosta MČ Kavečany: Je to tak, ako to je, súd rozhodol OBJEKTÍVNE

Martin Balčík prišiel o funkciu starostu košickej mestskej časti Kavečany po tom, ako ho uplynulý týždeň právoplatne odsúdili.

Ilustračný obrázok k článku Odsúdený exstarosta MČ Kavečany: Je to tak, ako to je, súd rozhodol OBJEKTÍVNE
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky , Pexels.com

Dôvodom je, že sa ako vodič v marci 2022 odmietol podrobiť skúške na alkohol. Balčík je právoplatne odsúdený za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Mestský súd Košice mu vlani v auguste uložil peňažný trest vo výške 600 eur. „Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, ustanovil obžalovanému náhradný trest odňatia slobody vo výmere dvoch mesiacov. Zároveň mu uložil trest zákazu činnosti viesť všetky druhy motorových vozidiel na jeden rok,“ potvrdila hovorkyňa košického krajského súdu Anna Pančurová. Obžalovaný sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal. Krajský súd v Košiciach jeho odvolanie 8. februára zamietol a potvrdil tak rozhodnutie mestského súdu.

„Po dvoch rokoch sa to skončilo. Myslím, že súd rozhodol objektívne, nestranne. Výsledok je jasný, a je to tak, ako to je,“ uviedol Balčík. Starostom bol od roku 2014. V minulom volebnom období bol aj mestským poslancom.

Košickú mestskú časť Kavečany vedie po novom Michal Bradovka.

Bradovka je zastupujúcim starostom Kavečian od 8. februára, kedy odvolací súd rozhodol. „Spravili sa všetky kroky pre to, aby sa pokračovalo plynule. Budem viesť úrad tak, aby všetko fungovalo. Nechystám sa na nejaké veľké revolučné zmeny či veľké investície. Tie by mal robiť riadne zvolený starosta. Zároveň som požiadal o vykonávanie funkcie na polovičný úväzok,“ povedal Bradovka s tým, že v pondelok sa MČ obrátila aj na Ministerstvo vnútra SR za účelom vyhlásenia doplňujúcich volieb. Tie by sa mali uskutočniť do šiestich mesiacov.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM