Aktualizované Správy

Obvinený župan Trnka prehovoril: Som nevinný a z funkcie NEODSTUPUJEM!

Košický župan má na krku závažné obvinenie. Vinu však necíti a preto nechce odstúpiť ani z postu šéfa kraja.

Ilustračný obrázok k článku Obvinený župan Trnka prehovoril: Som nevinný a z funkcie NEODSTUPUJEM!
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, obvinený políciou v kauze Valentín, v utorok pred novinármi uviedol, že je nevinný a bude obhajovať svoje práva, kým neočistí svoje meno. Poukázal aj na uznesenie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z nedele (19. 2.) s tým, že jeho stíhanie nie je dôvodné.

Neodstupuje

Z funkcie predsedu kraja neodstupuje. „Ak sa ma pýtate, či sa plánujem vzdať svojho práva na prezumpciu neviny, tak odpoveď je nie,“ povedal.

Najbližšie sa chce v pondelok (27. 2.) obhájiť na Najvyššom súde (NS). Ten ako odvolací bude rozhodovať o sťažnosti prokurátora na rozhodnutie ŠTS, ktorý Trnku odmietol vziať do väzby.

Akcia Valentín

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Valentín 17. januára obvinila predsedu KSK spolu s ďalšími štyrmi osobami z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Kauza sa týka obstarávania bezdotykových teplomerov a nákladných vozidiel na údržbu komunikácií. Spôsobená škoda mala byť zhruba 400.000 eur.

Predseda KSK uviedol, že obvinenie v jeho prípade sa má vzťahovať len na ovplyvňovanie špecifikácie pri nákupe štyroch vozidiel zn. Tatra. „Toto je jediné obvinenie vznesené voči mojej osobe a jediný argument prokuratúry je vyjadrenie bývalého zamestnanca Správy ciest KSK, ktorý sa vyjadroval k obstarávaniu v súvislosti s mojou osobou, avšak toto obstarávanie nikdy nebolo plánované ani sa neuskutočnilo,“ povedal.

Na zastupiteľstve nebude

S rovnakou argumentáciou ako na ŠTS, že stíhanie nie je dôvodné, mieni ísť aj na NS do Bratislavy, ktorý bude rozhodovať o jeho väzbe. Keďže v pondelok bude aj zasadanie krajského zastupiteľstva, z časových dôvodov sa na ňom nezúčastní. Novinárom sa ospravedlnil, že avizovaný pondelkový (20. 2.) brífing z dôvodu svojej únavy presunul na utorok.

KSK obstaral v rokoch 2020 a 2021 v rámci protiepidemických opatrení spolu 205 prechodových teplomerov za viac ako 178.000 eur a Správa ciest KSK nakúpila v roku 2020 štyri nákladné vozidlá zn. Tatra s nadstavbami na zimnú a letnú údržbu za 1,3 milióna eur. Kritici namietali, že išlo o predražené nákupy, čo kraj odmietal. V kauze je už vo väzbe podnikateľ Richard R., obvinený je aj generálny riaditeľ Správy ciest KSK Anton T. a ďalšie dve osoby.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a na Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM