ELA Rôzne

Víchrica v Košiciach napáchala ŠKODY: Lámala stromy a doplatila na to aj Detská železnica

Silný vietor v pondelok (27. 3.) poškodil strechu historického vozňa Detskej železnice Košice.

Ilustračný obrázok k článku Víchrica v Košiciach napáchala ŠKODY: Lámala stromy a doplatila na to aj Detská železnica
Zdroj: Detská železnica Košice

Občianske združenie o tom informuje na sociálnej sieti. Verí, že vozeň opraví a otvorenie sezóny naplánované na 15. apríla nebude ohrozené.

Poškodené strechy

„Poryvom silného vetra v Čermeli padol za obeť jeden z obľúbených letných historických vozňov. Skorodované klince, ktoré držali plechový plášť strechy, povolili a spolu s plechom vytrhali aj časť podhľadovej výdrevy,“ uvádza.

Pripomína, že opravu plechových odkvapov na letných vozňoch mali naplánovanú o pár dní.

„Vietor nás predbehol a vozeň ‚predpripravil‘ na kompletnú rekonštrukciu strechy,“ dodáva. Zároveň pripomína, že Košická detská historická železnica doposiaľ nedisponuje prestrešeným depom a viac ako storočné vozne, ktoré sú zapísané v zozname hnuteľných pamiatok, sú tak celoročne vystavené poveternostným podmienkam, čo spôsobuje ich devastáciu.

Silný vietor v pondelok večer lámal a vyvracal mnoho stromov. Popadali aj na Festivalovom námestí a Rastislavovej ulici. ​Vietor dokonca strhol aj časť strechy na budove na rohu Alžbetinej a Moyzesovej, problémy hlásili aj na Strednej odbornej škole na Ostrovského ulici.

Zasahovali aj hasiči

Celkovo 112-krát zasahovali hasiči v Košickom kraji v súvislosti s pondelkovou (27. 3.) nepriaznivou poveternostnou situáciou. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová. Silný vietor fúkal na východe Slovenska najmä večer a v noci na utorok.

„Hasiči zasahovali predovšetkým pri popadaných stromoch, ktoré blokovali miestne komunikácie, ako aj pri naklonených a nalomených stromoch, kde hrozilo poškodenie vozidiel a budov. Zasahovalo sa aj v súvislosti s poškodenými strechami a uvoľnenými strešnými krytinami, ktoré ohrozovali okolie,“ spresnila.

Najviac, a to 37 výjazdov, evidovali priamo v Košiciach. Nasledovali okresy Michalovce (31), Košice – okolie (23), Trebišov (10), Spišská Nová Ves (7). Najmenej výjazdov zaznamenali v okrese Rožňava (4). „Celkovo zasahovalo 98 hasičov s použitím 34 kusov hasičskej techniky,“ dodala.

Víchrica poškodila strechu historického vozňa Detskej železnice
3
Galéria

Neprehliadnite aj:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM