Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Archeologický pohľad na Veľké Kapušany: Maďarskí králi a zákony

Historicky prvú monografiu o meste vydali Veľké Kapušany v okrese Michalovce na sklonku roka. Urobili tak pri príležitosti výročia.

Ilustračný obrázok k článku Archeologický pohľad na Veľké Kapušany: Maďarskí králi a zákony
Zdroj: TASR

Veľké Kapušany vydali k svojmu výročiu historicky prvú monografiu o meste. Urobili tak pri príležitosti 805. výročia prvej písomnej zmienky o meste, ktoré si v roku 2019 pripomenuli. Ako uviedol riaditeľ tamojšieho mestského kultúrneho strediska Štefan Töviš, dvojjazyčná publikácia vyšla na približne 550 stranách.

Archeologický pohľad

Monografia v slovenskom a maďarskom jazyku je podľa Tövišových slov prácou kolektívu vedeného historikom Petrom Kónyom a okrem geografickej štruktúry sídla približuje archeologický pohľad na pôvodnú obec a jej okolie, ako aj následnú históriu mesta vzniknutého z troch obcí.

„Prináša aj celý rad dostupných materiálov archívnych, ale i fotografických,“ do­dal.

Kráľovské zákony

Ako Töviš doplnil, prvá písomná zmienka o meste pochádza z obdobia panovania kráľa Ondreja II., konkrétne z listu o majetku premonštrátov v Lelesi. V zmienke bola obec spomínaná ako Copus. Miesto bolo v tom čase dôležitou križovatkou krajinských ciest zo severu na juh i z východu na západ.

„V konkrétnom slova zmysle toto označenie znamená miesto pomyselnej brány, kde maďarskí králi dali postaviť určitý fortifikačný systém, ktorý prinútil prechádzajúcich, aby zaplatili mýta a podriadili sa kráľovským zákonom a príkazom,“ vysvetlil.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Pri histórii ešte zostaneme. Pozrieť si môžete aj zákutia Vinianskeho hradu naším objektívom.

V OBRAZOCH: Zákutia Vinianskeho hradu naším objektívom
20
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM