Rôzne

Archeológovia hlásia veľkú novinku: V okrese Michalovce došlo k MIMORIADNEMU nálezu!

Slovensko-poľskému archeologickému tímu sa v obci Hatalov v okrese Michalovce v lokalite Ridziny podaril mimoriadny nález.

Ilustračný obrázok k článku Archeológovia hlásia veľkú novinku: V okrese Michalovce došlo k MIMORIADNEMU nálezu!
2
Galéria

Pri výskume mohylových násypov objavili veľmi dobre zachované kostrové pozostatky muža vo veku 16 až 18 rokov. Podľa archeológov bol príslušníkom najstaršieho indoeurópskeho obyvateľstva jamovej kultúry z obdobia rokov 3300 až 2600 pred naším letopočtom.

Ako informovala Katarína Gáliková z Referátu pre komunikáciu a médiá Slovenskej akadémie vied (SAV), výskum v Hatalove priniesol prvý nespochybniteľný dôkaz o pobyte tohto ľudu aj na našom území.

Archeologický výskum násypu pri Hatalove sa začal v roku 2024. Výkopovým prácam predchádzal nedeštruktívny geofyzikálny prieskum.

„Mohyla mala pôvodne priemer 22 metrov, ohraničená bola žľabom širokým do štyroch metrov a v jej strede sa zobrazovala hrobová jama. Okrem objavených kostrových pozostatkov sme v okolí hrobu a čiastočne aj v jeho výplni našli zuhoľnatenú drevenú konštrukciu, ktorej účelom bolo prekrytie hrobovej jamy,“ približuje detaily náleziska Eva Horváthová z Archeologického ústavu SAV.

Pri datovaní nálezu sa odborníci zhodli, že išlo o reprezentanta spoločenskej elity tzv. jamovej kultúry. Pôvodné územie tohto obyvateľstva sa nachádzalo medzi Donom a Volgou. Zo stepnej oblasti sa od pobrežia Čierneho mora následne presunulo pozdĺž Dunaja a Tisy až na Panónsku nížinu.

Praktizovali kočovný spôsob života pod vedením náčelníckych skupín. Hospodárstvo jamovej kultúry bolo založené na chove zvierat, rybolove a zberateľstve. Na prepravu používali kolesové vozy.

„Štúdie vzoriek DNA získaných z kostí jedincov jamovej kultúry naznačujú, že táto spoločnosť spôsobila zmenu genetickej štruktúry obyvateľstva v Európe,“ zdôrazňuje archeologička.

Foto: ilustračné

Archeológovia na východnom Slovensku objavili prvý hrob jamovej kultúry
2
Galéria

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM