Správy

Archeológovia sa naplno činia v historickom jadre mesta: Dokážu prítomnosť vodnej priekopy?!

Archeológovia majú v Michalovciach plné ruky práce. V lokalite Kostolného námestia v týchto dňoch realizujú svoje práce. Majú informácie, že doteraz sa tam ešte nikdy nekopalo. Výskumníci by si chceli overiť najmä teórie o vodnej priekope.

Ilustračný obrázok k článku Archeológovia sa naplno činia v historickom jadre mesta: Dokážu prítomnosť vodnej priekopy?!
Zdroj: TASR

Pred pár dňami sme vás informovali o Kostolnom námesti v Michalovciach, ktoré uzavreli. Prinášame vám nové info ohľadne prebiehajúcich prác priamo od archeológov. Výskum, ktorý sa na mieste v týchto dňoch realizuje, nariadil Krajský pamiatkový úrad v Košiciach v súvislosti so zemnými prácami, ktoré má mesto v pláne uskutočniť.

Čo doposiaľ zistili

Výskum vykonáva Zemplínske múzeum. Pracuje na ňom sedem ľudí pod vedením archeologičky Lýdie Gačkovej. „V prípade potreby tieto kapacity rozšírime,“ uviedol riaditeľ Zemplínskeho múzea v Michalovciach Maroš Demko. Námestie leží v tesnej blízkosti kaštieľa, v ktorého areáli sa nachádzajú ruiny najstaršej sakrálnej stavby tzv. michalovskej rotundy. Neďaleko tiež stojí významný rímskokatolícky kostol. Riaditeľ múzea tvrdí, že ide o historické jadro mesta.

„Máme informácie, že doteraz sa tam nikdy nekopalo. Doposiaľ sme zistili, že pod asfaltom sa nachádza vrstva kameňa a jemný štrk. V hĺbke zhruba 50 centimetrov je už hlina,“*** uviedol Demko.

Dodal, že v roku 2014 bol na námestí vykonaný georadarový prieskum, ktorý naznačil, kde by mohli byť umiestnené nejaké útvary. „Jeho nevýhodou je, že nevie určiť, z akého obdobia ten predmet pochádza. Momentálne kopeme na mieste, kde by v hĺbke zhruba 80 centimetrov malo byť niečo zhutnené,“ uviedol riaditeľ múzea.

Teórie o vodnej priekope

Výskumníci by si chceli overiť najmä teórie o vodnej priekope, ktorá mohla ohraničovať bývalý panský areál. „Na niektorých starých mapách sú totiž vyobrazené mostíky,“ konkretizoval Demko. Záchranný archeologický výskum sa uskutoční v troch etapách. Cena za práce predstavuje pevnú čiastku 19 650 eur bez DPH. Nálezy by mali zostať po zaevidovaní a zdokumentovaní výskumu vo vlastníctve múzea. K doteraz najväčším nálezom Zemplínskeho múzea patrí michalovská rotunda, ktorá bola objavená v 70. rokoch minulého storočia. Tá rozprúdila debatu o tom, že hranice Veľkej Moravy mohli siahať omnoho ďalej, ako sa uvažovalo.

Môže vás zaujímať:

Významné nálezy na Zemplíne: Zvyšky z mamuta aj sídlisko z doby kamennej!

Ako to vyzeralo na stanici v Michalovciach pred rokmi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda si nechať ujsť!

Kostolné námestie v Michalovciach uzavreli: Na mieste vyrástol plot, mesto o chystaných krokoch!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM