Správy

Autobusová stanica v Michalovciach má byť jednou z najmodernejších v kraji

Výstavba novej autobusovej stanice v Michalovciach bola ukončená a za účasti predsedu Košického samosprávneho kraja oficiálne odovzdaná.

Ilustračný obrázok k článku Autobusová stanica v Michalovciach má byť jednou z najmodernejších v kraji
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Cestujúci prímestskou autobusovou dopravou v Michalovciach sa môžu tešiť na vyšší komfort cestovania, ktorý im zabezpečí nielen nová autobusová stanica. Zmluvný autobusový dopravca Košického samosprávneho kraja, spoločnosť ARRIVA Michalovce, začal s jej budovaním na jar tohto roka.

Presťahovanie stanice

Na výstavbu prestupného terminálu s príslušným informačným systémom získala ARRIVA nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). V stredu 16. 12. 2020 bola výstavba novej autobusovej stanice ukončená a za účasti predsedu Košického samosprávneho kraja oficiálne odovzdaná stavebníkovi – spoločnosti ARRIVA Michalovce, a.s.

„Košický samosprávny kraj, ktorý financuje prímestskú autobusovú dopravu ako službu vo verejnom záujme prostredníctvom zmluvných dopravcov, chce vytvárať pre svojich občanov moderné, bezpečné a bezbariérové podmienky cestovania. Sme radi, že po presťahovaní autobusovej stanice z Kostolného námestia k železničnej stanici v Michalovciach sa podarilo dokončiť výstavbu nového prestupného terminálu. Táto stanica by mala byť jednou z najmodernejších v kraji, nástupištia sú zastrešené a priamym prechodom napojené aj na železničnú stanicu,“ povedal Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kra­ja.

Pôvodná nepostačovala

Pôvodná autobusová stanica v Michalovciach kapacitne nepostačovala. Novovybudovaný prestupný terminál má zlepšiť podmienky pre rozvoj verejnej osobnej dopravy na Zemplíne, predstavuje moderný dopravný uzol v rámci integrovanej dopravy v súlade s koncepciou Košického samosprávneho kra­ja.

“Realizácia projektu prispeje k zlepšeniu infraštruktúry, bezpečnosti a k zásadnému zlepšeniu organizácie dopravy v Michalovciach. Investícia zahŕňala vybudovanie nástupíšť, ich zastrešenie, odstavné plochy pre osobné autá a autobusy. Zároveň na nástupištiach pribudnú dve riadkové obojstranné elektronické informačné tabule a pri vstupe na dispečing veľká desaťriadková elektronická informačná tabuľa s on-line informáciou o odchodoch, prípadne meškaniach autobusových spojov,“ uviedol Gejza Sačko, generálny riaditeľ ARRIVA Michalovce.

Financovanie

Prestupný terminál bol financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorého sprostredkova­teľským orgánom je Košický samosprávny kraj. Jeho výstavba sa vyšplhala na 1 187 000 eur, z toho autobusový dopravca financoval 15 percent. „Vďaka aktívnej a korektnej spolupráci s Košickým samosprávnym krajom sa nám spoločne darí poskytovať obyvateľom a návštevníkom regiónu stále kvalitnejšiu a modernejšiu verejnú dopravu,“ dodáva Gejza Sačko, generálny riaditeľ ARRIVA Michalovce.

Nový prestupný terminál bude pre cestujúcu verejnosť sprístupnený po vydaní kolaudačného rozhodnutia. Dovtedy bude k dispozícii pôvodná autobusová stanica, ktorá sa nachádza na opačnej strane predstaničného námestia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM