VOCH Správy

Boj mesta s obrovským množstvom hniezdiacich havranov v mestskom parku

Vtáčie búdky, ktoré ochranári zo správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat osadili v malom parčíku pri Užhorodskej ulici v Michalovciach, poslúžili i včelám. Búdky súvisia aj s kolóniou havranov.

Ilustračný obrázok k článku Boj mesta s obrovským množstvom hniezdiacich havranov v mestskom parku
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Informuje o tom CHKO Vihorlat na svojej internetovej stránke v súvislosti s monitoringom kaviek tmavých, pre ktoré bolo sedem búdok inštalovaných v roku 2018 určených.

„Počas kontroly búdok v roku 2019 boli štyri obsadené kavkami, jedna bola prázdna a dve búdky obsadili sýkorky. Po vyhniezdení sýkoriek poslúžila búdka včelám,“ uvádzajú ochranári s tým, že búdky osadené na stromoch, na ktorých sa zároveň nachádzali aj hniezda havranov, ostali neobsadené.

Kolónie havranov

Práve mnohopočetná kolónia havranov v mestskom parku, s ktorou v Michalovciach bojujú od roku 2009, bola dôvodom, prečo sa ochranári rozhodli poskytnúť kavkám prístrešie na inom mieste.

„Kavky sa často vyskytujú a hniezdia vo veľkých kolóniách. Hniezda si stavajú často aj uprostred kolónií havranov, ku ktorým sa s obľubou pridružujú,“ vysvetľuje CHKO Vihorlat s tým, že zo svojich pôvodných hniezdisk, dutých stromov v poľných lesoch a hájoch, sa tento vtáčí druh národného významu vytratil začiatkom 21. storočia.

Poškodzovanie hniezd

Podľa slov hovorkyne michalovského mestského úradu Ivety Palečkovej sa mesto v súvislosti s obrovským množstvom hniezdiacich havranov v mestskom parku obrátilo i na ministerstvo životného prostredia. To mestu v určených lokalitách a za určených podmienok povolilo rušiť havranov v prirodzenom vývine, ničiť a poškodzovať ich hniezda.

„V čase, keď sme začínali so zhadzovaním hniezd a plašením havranov, bolo v parku približne 250 hniezd, dnes sa populácia pohybuje v počte okolo 120 hniezd,“ priblížila Palečková efektivitu opatrení. Potvrdila, že menšie kolónie havranov sa následne usadili na iných, od centra mesta vzdialenejších lokalitách.

Park mieru s najväčším výskytom havranov si pozrite na fotkách.

OBRAZOM: Park mieru
8
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM