Samospráva

Časť peňazí určených na pamätník olympionikov v Michalovciach? Pôjde na takúto pomoc

Väčšia časť peňazí, ktoré boli určené na realizáciu pamätníka olympionikov v Michalovciach, pôjde na pomoc ľuďom, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii.

Ilustračný obrázok k článku Časť peňazí určených na pamätník olympionikov v Michalovciach? Pôjde na takúto pomoc
Zdroj: TASR

K naplánovanej sume na tento rok, ktorá predstavuje 1700 eur, tak pribudne ďalších 18 000 eur. Na základe poslaneckého návrhu Milana Potockého o tom pri rozpočtovom opatrení rozhodlo mestské zastupiteľstvo na svojom ostatnom rokovaní. Zároveň navrhol, aby bola pre olympionikov zrealizovaná pamätná tabuľa v zvyšnej sume 2000 eur.

Jednorázová dávka

Ako informovala hovorkyňa radnice Iveta Palečková, presun financií v sume 18 000 eur sa uskutoční na rozpočtovú položku jednorazová sociálna výpomoc. „Ide o jednorazovú dávku v hmotnej núdzi, ktorá je určená v zmysle príslušného všeobecne záväzného nariadenia (VZN) na riešenie nepriaznivej sociálnej situácie jednotlivých žiadateľov – občanov mesta, ktorých príjem je pod hranicou životného minima vynásobeného koeficientom 1,1 (v súčasnosti ide o hranicu 225,6 eura) a spĺňajú podmienky tohto VZN,“ priblížila Palečková.

Uviedla tiež, že žiadosti o poskytnutie tohto príspevku prichádzajú od občanov mesta Michalovce priebežne počas celého roka s tým, že komisia sociálnych vecí a rodiny ich posudzuje na svojom zasadnutí každý mesiac. Poskytuje sa až po prerokovaní v nej a po konečnom schválení primátorom mesta v peňažnej podobe, prípadne vo vecnej forme na nákup nevyhnutných životných potrieb. Mesto podľa hovorkyne vlani použilo na tento účel 2795 eur, čo je 60 percent z plánovanej sumy rozpočtu. „Na jednorazovú dávku v hmotnej núdzi bolo poskytnutých jednotlivcom 1095 eur a rodine s deťmi 1700 eur,“ vyčíslila.

Budú konzultovať

Realizáciu pamätníka osobnostiam, ktoré sú späté s mestom a boli účastníkmi olympijských hier, odsúhlasili ešte bývalí poslanci v polovici vlaňajška. Ako vtedy informoval primátor mesta Viliam Zahorčák, umiestniť ho chceli v tzv. športovej zóne, ktorú tvorí zimný štadión, mestská športová hala aj neďaleký futbalový štadión. Čo sa týka pamätnej tabule, jej umiestnenie a termín zhotovenia bude mesto podľa Palečkovej konzultovať so zástupcami Olympijského klubu Michalovce.

Počas uplynulého víkendu v obci pri Michalovciach párali perie. Ako to tam vyzeralo? Pozrite si nižšie.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia

V Zalužiciach párali perie aj sa zabávali: Pozrite si páračky obrazom
14
Galéria
Zdroj: Obec Zalužice

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM