Správy

Ďalšie lyžiarske stredisko na Zemplíne hlási otvorené. Lyžuje sa tam po 10 rokoch

Možnosť zalyžovať si v regióne horného Zemplína sa od konca januára rozšírila na tri lokality.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie lyžiarske stredisko na Zemplíne hlási otvorené. Lyžuje sa tam po 10 rokoch
Zdroj: Severovýchod Slovenska

V rekreačnej oblasti Danová, pri obci Kalinov neďaleko Medzilaboriec, po desiatich rokoch opäť spojazdnili približne 500-metrový vlek. Snehové podmienky sú aktuálne dobré, v minulosti, pri silnejších zimách, tu lyžovali ešte v máji.

O spustení sezóny informoval majiteľ rezortu Ján Komišák. „Máme ubytovaciu kapacitu okolo 150 postelí. V lete to máme pomerne obsadené, v zime sme mali ‚mŕtvo‘, a tak sme chceli celoročnú prevádzku, lebo z dvoch mesiacov v lete sa nedá vyžiť,“ ozrejmil Komišák.

Chýbalo povolenie

Aj keď sa o oživenie turistického ruchu aj v zimných mesiacoch snažil dlhodobo, stavebné povolenie na vlek sa mu po desiatich rokoch podarilo získať len nedávno. Spustenie strediska do zimnej prevádzky si vyžiadalo investície vo výške približne 300-tisíc eur. Návratnosť rezortu v tejto výške Komišák neočakáva. „Keby ma to nebavilo, nerobím to,“ skonštatoval majiteľ rezortu.

Počas dvoch víkendov, keď bol vlek zatiaľ v prevádzke, navštívilo lokalitu podľa Komišákových slov približne 50 lyžiarov denne. Prevádzku rezortu nevylučuje ani počas pracovných dní, podmienkou je prítomnosť minimálne desiatich lyžiarov. „Aby sme zarobili aspoň na elektrinu,“ uzavrel s tým, že dlhodobejšie fungovanie vleku bude závisieť na poveternostných podmienkach a kvalite snehu.

Na hornom Zemplíne sa okrem strediska Danová lyžuje aj v Parihuzovciach v okrese Snina a v Zámutove v okrese Vranov nad Topľou. Od 8. do 10. februára však bude stredisko Ski Zámutov vzhľadom na nepriaznivú predpoveď počasia zatvorené.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM