Rôzne

Idete centrom a možno o nich ani netušíte: Takéto zaujímavosti ukrývajú michalovské múry

Po uliciach centra nášho mesta chodíme pravidelne, no nie vždy je čas na chvíľu zastaviť a poobzerať sa po okolí. Aké zaujímavosti skrývajú michalovské múry?

Ilustračný obrázok k článku Idete centrom a možno o nich ani netušíte: Takéto zaujímavosti ukrývajú michalovské múry
9
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Viacerým z nás na ne už len málokedy padne zrak, no sú na nich zaujímavé informácie, ktoré si je dobré pripomínať a nezabúdať na ne. Hovoríme o pamätných tabuliach, ktoré sa nachádzajú na niektorých múroch budov v Michalovciach. Nechajte sa teraz na chvíľu vtiahnuť na potulky konkrétne našim centrom a pozrite si bližšie, čo môžete zočiť na jednotlivých tamojších pamätných tabuliach.

Poďakovanie vojakom

Dňa 26. novembra 1944 bolo naše mesto oslobodené sovietskou armádou. Pripomienku tejto udalosti nájdeme vo vnútri Mestského úradu v Michalovciach. „Vďaka Sovietskej armáde za oslobodenie nášho mesta,“ hlása pamätná tabuľa.

Pri vstupe do mestského úradu natrafíte na tabule plné histórie. / Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

História na radničnom múre

V michalovskej radnici nájdete hneď vedľa ďalšiu tabuľu. Zaujímavá aj je jazykom, ktorým bola písaná. Svedčí to o jej dávnom uložení na múry mestského úradu. Ak vás zaujíma, kto budovu radnice projektoval, či kto ju postavil, zastavte sa pri nej. Nájdete na nej veľa informácií. Píše sa na nej: "Táto budova bola vybudovaná lieta Páne 1927/28 obetavosťou obyvateľstva mesta Michaloviec čo výsledok horlivého namáhania obecných predstavených a dokončená v 10-om jubilárnom roku samostatnosti našej vlasti Československej republiky, keď bol prezidentom štátu Tomáš G. Masaryk, prezidentom Slovenskej krajiny Dr. Ján Drobný a predtým županom župy košickej Dr. Juraj Slávik, náčelníkom Okresu Michalovského Alexander Vološinovič a Dr. Emil Bada.

Historický text na tabuli pokračuje ďalej menami. „Na čele mesta stáli: štátny vedúci notár Myron Čollák a starosta Ferdinand Alexa.“ Na konci tabule sa ešte uvádza, kto budovu projektoval známy košický architekt Ľudovít Oelschlager. V poslednom riadku sa píše, že stavbu previedla firma Ing. Bratia Bárkány z Prešova.

Rytier z Michaloviec

Albert z Michaloviec má svoju tabuľu umiestnenú na múre Zemplínskeho múzea v Michalovciach . Umiestnili ju tam pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky o meste. V stredoveku bol jednou z najvýznamnejších osobností Michaloviec, ale aj celého Zemplína. Do histórie sa zapísal ako najvyšší predstaviteľ johanitského rádu v Uhorsku a protihusitský bojovník. Slávu získal najmä na bojovom poli, a preto si oprávnene zaslúži pomenovanie michalovský či zemplínsky prvý rytier.

Žiadny iný predstaviteľ rodu pánov z Michaloviec nedosiahol v stredoveku také významné postavenie ako prior a bán Albert. Slávu si získal hlavne na bojiskách, dobre zastával i zverené úrady – svedčí o tom priazeň panovníka Žigmunda Luxemburského, ktorou ho zahŕňal po väčšinu života. Dnes by sme mohli povedať, že v stredoveku zviditeľnil Michalovce tak, ako nikto iný.

Spomienka na smutné udalosti

Priamo v centre môžete natrafiť na ďalšiu pamätnú tabuľu. Tá je spomienkou na smutné udalosti. Možno ste si ju všimli pri vstupe do polikliniky. Nachádza sa pred ňou veľký zelený ker. „V rokoch 1942–44 deportovali z Michaloviec viac ako 3800 židovských občanov do koncentračných táborov. Fašistické besnenie prežilo z nich 120. Na mieste, kde do roku 1975 stála synagóga, umiestnili túto tabuľu. Ako pietnu spomienku na umučených obyvatelia Michaloviec,“ píše sa na tabuli pred poliklinikou na námestí. Text je uvedený dvojjazyčne.

Na poliklinike môžete vidieť tabuľu, ktorá je smutnou spomienkou na Židov v Michalovciach. / Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Chránená pamiatka

Tabuľu, ktorá vám pripomenie roky minulé nájdete aj na Dome zdravia. Nachádza na pamiatkovo chránenej budove. Pôvodná budova bola postavená v 19. storočí. Začiatkom 20. storočia v priestoroch na poschodí sídlila najstaršia michalovská banka. Na prízemí sa nachádzala krčma a rozličné obchodíky. Okolo roku 1912 jeden z najbohatších a najvplyvnejších Michalovčanov – lekárnik a bankár Bartolomej Czibur – inicioval prestavbu tohto objektu, a to v štýle uhorskej secesie. Budova tak radikálne zmenila svoj vzhľad. Po úpravách tu sídlili rozličné banky, od 50. rokov 20. storočia bola v objekte umiestnená knižnica, dnes celý komplex slúži zdravotníctvu.

Informácie o tejto pamiatke sú uložené aj do tabule na múre. „Budova bola postavená v 19. storočí do dnešnej podoby prestavaná po r. 1911 a zrekonštruovaná v rokoch 2006 – 2007.“

Národný umelec

Len pár krokov od centra je umiestnená pamätná tabuľa Pavla Horova na Základnej škole P. Horova. „V tejto budove pôsobil v rokoch 1939 – 1944 ako učiteľ. Národný umelec básnik Pavol Horov,“ uvádza tabuľa s rokom jeho života. Pamätná tabuľa básnika Pavla Horova s bustou bola odhalená 23.9.1982. Jej autorom je Arpád Račko. Nachádza sa na ulici Kpt. Nálepku na západnej fasáde bývalej budovy SPŠS, dnes základnej školy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: Takéto pamätné tabule nájdete v centre Michaloviec
9
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM