Správy

Je veľkým letným lákadlom a nevhodným na kúpanie: Jazero vo Vinnom!

Ak ste sa už kúpali vo Vinianskom jazere, nepotešíme vás. Hygienici tam opäť urobili rozbor vody. Zistenie nie je vôbec dobré!

Ilustračný obrázok k článku Je veľkým letným lákadlom a nevhodným na kúpanie: Jazero vo Vinnom!
Foto: Veronika Ondo Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Letné horúčavy lákajú k vode. Skôr než vyrazíte z domu, overte si kde sa môžete bezpečne kúpať. Kúpali ste sa tento rok nedávno vo Vinnom? Smola!

Vinianske jazero

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pravidelne monitorujú kvality vody na kúpanie a odoberajú vzorky na kúpaliskách aj prírodných vodných plochách. Ktoré plochy vyhoveli a ktoré nie? Zverejnili to na svojej stránke.

Vinianske jazero leží v krásnom lesnom prostredí 11 km od Michaloviec. Vďaka pomerne malej ploche a ochrane okolitých lesov voči vetru sa môže pýšiť mimoriadne teplou vodou, a preto je nepopierateľne veľkým lákadlom turistov a ideálnym miestom na relax pri vode. Ale!

Voda nevyhovuje hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie a nie je vhodná na kúpanie na prírodnej vodnej ploche Vinianske jazero.

Už predsezónna kontrola potvrdila nevyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie v jazere. Vtedy podľa zverejnenia informácií RÚVZ to bolo z dôvodu prekročenia MH biologického ukazovateľa cyanobaktérie; vzhľadom na prekročenie MH cyanobaktérií bol vykonaný opakovaný odber vzorky vody za účelom stanovenia biologických a ekotoxikologických ukazovateľov v laboratóriách Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Viac správ

Vyhovela Šírava

Aj 29. týždni bola na základe ostatných odberov vzoriek vyhovujúca kvalita vody na kúpanie v nasledujúcich prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou:

Podľa regionálnych hygienikov je teda vhodná na kúpanie a vyhovujúca Zemplínska Šírava – Medvedia hora, Zemplínska Šírava – Kamenec, Zemplínska Šírava – Paľkov, Zemplínska Šírava – Biela hora, Zemplínska Šírava – Hôrka.

Výsledky odberov vzoriek vôd, ktoré pokračovali v priebehu 29. týždňa z prírodných vodných plôch (s neorganizovanou rekreáciou): Zemplínska Šírava (päť lokalít: Medvedia hora, Kamenec, Paľkov, Biela hora, Hôrka), Vinianske jazero, nie sú zatiaľ k dispozícií.

ilustračné foto

Kúpali ste sa počas tejto letnej sezóny v jazere vo Vinnom?

S vínom sa spája aj obec Vinné: Krásny hrad, vinice aj jazero
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM