Veronika Ondo-Cholewová Správy

Matúš Šutaj Eštok: Žiadne zázračné riešenie na pandémiu neexistuje a je potrebné sa s ňou naučiť žiť

Člen ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok (nezaradený). Ako vidí aktuálnu situáciu rodák z nášho okresu?

Ilustračný obrázok k článku Matúš Šutaj Eštok: Žiadne zázračné riešenie na pandémiu neexistuje a je potrebné sa s ňou naučiť žiť
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ku každej veci by sa nemalo konať referendum. Myslí si člen ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok (nezaradený).

Uviedol to v sobotnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy člen ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok (nezaradený). Reagoval tak na Smer-SD, ktorý chce iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu o vypísaní referenda, ktoré by sa týkalo prítomnosti americkej armády na území SR.

Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) tvrdí, že referendum je kampaňovou záležitosťou.

Predčasné voľby

Pre Hlas-SD je najdôležitejšie to referendum, ktoré je v Prezidentskom paláci a týka sa predčasných volieb, tvrdí Šutaj Eštok. „Treba urobiť všetko preto, aby zmluva neprešla a aby sa konali čím skôr predčasné voľby,“ povedal. Krúpa tvrdí, že referendá nikdy na Slovensku dobre nefungovali, avšak fungujú dobre ako kampaň pred voľbami.

Šutaj Eštok viackrát zopakoval, že zmluvu v takomto stave nepodporia. „Prídeme so žiadosťou a výzvou na prezidentku, aby využila svoje ústavné právo a obrátila sa po tom, ako takýto materiál prejde vládou, na Ústavný súd,“ povedal s tým, aby Ústavný súd v tomto smere dal jasné stanovisko a reflektoval na všetky výhrady.

Zo sveta

Krúpa o zmluve

Krúpa je presvedčený, že zmluva spĺňa všetky náležitosti, ktoré má spĺňať medzinárodná zmluva a je v súlade s Ústavou SR. „Nemám s tým problém, keby to dala prezidentka predložiť Ústavnému súdu,“ poznamenal Krúpa.

Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť poznamenal, že financie pôjdu aj do infraštruktúry letísk, pretože projekty sú pripravované už dlhodobo.

„Slovensko tým usporí značné prostriedky zo štátneho rozpočtu, keďže tieto peniaze pôjdu na rozvoj vojenskej infraštruktúry a my do toho nemusíme investovať,“ vysvetlil. Poukázal na to, že sa zabúda napríklad na to, že sa už opravovalo Letisko Sliač a bolo to z peňazí NATO a nikto vtedy nemal voči tomu námietky. Podľa Šutaja Eštoka je však pomer pre a proti nevýhodný. Zmluva pre SR nie je výhodná," uviedol.

Zo Slovenska

Cesta do Moskvy

Diskutujúci sa vyjadrili aj k ceste generálneho prokurátora Maroša Žilinku do Moskvy. Krúpa to nepovažuje za šťastné rozhodnutie. Avšak je to podľa neho rozhodnutie generálneho prokurátora a je potrebné ho rešpektovať.

V súvislosti s otváraním kultúry je podľa Krúpu ešte priestor na to, aby sa to vylepšilo. Šutaj Eštok poznamenal, že žiadne zázračné riešenie na pandémiu neexistuje a je potrebné sa s ňou naučiť žiť. Vláda boj s pandémiou podľa jeho slov nezvláda. Opatrenia aj v súvislosti s prichádzajúcim variantom omikron sú podľa Krúpu vytvorené najmä na ochranu nemocníc a seniorov.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM