Samospráva

Michalovce avizujú, že projekt parkovania so spoločnosťou EEI asi nezrealizujú!

Michalovce avizujú, že projekt parkovania so spoločnosťou EEI asi nezrealizujú. Tá o tom žiadnu oficiálnu informáciu nemá. Parkovné sa v metropole Zemplína nevyberá od roku 2014.

Ilustračný obrázok k článku Michalovce avizujú, že projekt parkovania so spoločnosťou EEI asi nezrealizujú!
Zdroj: TASR

Na účely vyriešenia problémov v statickej doprave samospráva ešte vlani schválila vstup mesta do akciovej spoločnosti Mestský parkovací systém spoločne so zakladateľom – spoločnosťou EEI.

Čo povedal primátor?

„My sme sa v súvislosti s vytvorením tejto spoločnosti a následne realizovaním spoplatnenia parkovného v Michalovciach dostali do stavu, že tá komunikácia zamrzla najmä na tom, že my sme presadzovali iné formy a iné výšky poplatkov, aj, samozrejme, oslobodenie od poplatkov pre isté skupiny ľudí, čo pre nášho partnera bolo neprijateľné. Naopak, oni presadzovali veci, ktoré sme my nepovažovali za vhodné, takže momentálne sa táto situácia javí tak, že tento projekt sa pravdepodobne nezrealizuje,“ uviedol pre novinárov po minulotýždňovom zastupiteľstve primátor mesta Viliam Zahorčák.

Časový horizont možného ukončenia spolupráce nekonkretizoval. „Verejnosť bude včas informovaná,“ upozornil s tým, že rozhodnúť vo veci musia mestskí poslanci. „Pripravujeme podklady na to, aby sme takýto návrh zastupiteľstvu dali,“ spomenul. Zahorčák nepredpokladá, že mestu by mohli v tejto súvislosti vzniknúť sankcie. Zároveň avizoval, že problematike sa už v rámci blížiaceho sa konca volebného obdobia neplánujú venovať. „Je to tak strategicky významná vec, že by mal o tom rozhodnúť už ktosi, kto tu bude ďalšie minimálne štyri roky,“ povedal.

Reakcia EEI

„S mestom Michalovce aktuálne tvoríme spoločnú firmu s naším väčšinovým podielom, v ktorej sme predstavili technický návrh systému parkovania v meste. Nemáme žiadnu oficiálnu informáciu o tom, že by sa mesto rozhodlo vystúpiť zo spoločnosti,“ informovala za EEI Soňa Húšťová zo spoločnosti Dynamic Relations 2000.

V súvislosti so vstupom mesta do spoločného podniku s EEI sa vlani začali ozývať kritické hlasy zo strany verejnosti. Občianski aktivisti dokonca rozbehli petíciu, ktorú podpísalo približne 3600 ľudí. Ich cieľom bolo, aby v meste nevyberala poplatky za parkovanie súkromná obchodná spoločnosť, ale aby bola táto činnosť výlučne v správe mesta. Na pôdu mestského zastupiteľstva pozvali tiež primátorku Prievidze Katarínu Macháčkovú, ktorá poslancom i vedeniu mesta predstavila ich vlastný systém parkovania v meste.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM