Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Michalovské múzeum má novinku: Súvisí so slávnou grófkou aj s cisárovnou Sissi

Zemplínske múzeum v Michalovciach sa môže pochváliť novinkou. Tá súvisí s grófkou Irmou Sztárayovou a aj so slávnou cisárovnou Sissi. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Michalovské múzeum má novinku: Súvisí so slávnou grófkou aj s cisárovnou Sissi
1
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Zemplínske múzeum v Michalovciach má novinku, ktorú príležitostne bude môcť využiť aj verejnosť. Ide o novú zaujímavú pečiatku, veď čítajte ďalej…

Nová pečiatka

Ako informovalo Zemplínske múzeum v Michalovciach, tohto roku si pripomíname 155. výročie narodenia dvornej dámy, grófky Irmy Sztárayovej. Pri tejto príležitosti dalo múzeum vyhotoviť pečiatku s podobizňou Irmy Sztárayovej a cisárovnej Alžbety Habsburskej počas spoločnej prechádzky.

Odtlačkom pečiatky bude múzeum označovať každú korešpondenciu. „Pečiatka bude k dispozícii na všetkých pripravovaných podujatiach venovaných spomienke na dvornú dámu, verejnosť si tak bude môcť príležitostne opečiatkovať svoje pohľadnice alebo listy,“ zverejnilo múzeum.

Dvorná dáma

Pečiatkou to však nekončí. „Prostredníctvom viacerých tematicky zameraných podujatí spoločne poodhalíme krásu šiat a šperkov z čias dvorných dám, nahliadneme do života grófky Irmy Sztárayovej i samotnej cisárovnej Alžbety Habsburskej a zoznámime sa s dvornou etiketou,“ poodhalilo plány múzeum.

I. Sztárayová bola dvornou dámou cisárovnej, familiárne nazývanej Sissi, v rokoch 1894 až 1898. Cestovala s ňou často po Európe. Cisárovnú sprevádzala aj na prechádzke v Ženeve, keď bola zavraždená talianskym anarchistom v roku 1898. Grófka sa narodila v kaštieli v Starom v okrese Michalovce v roku 1863 a zomrela v roku 1940 v Sobranciach. Zemplínske mesto je aj miestom jej posledného odpočinku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zemplínske múzeum v Michalovciach má novú pečiatku
1
Galéria
Zdroj: Zemplíske múzeum v Mi
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM