Správy

Na dolnom Zemplíne by mala vzniknúť prírodná rezervácia: O ktorú lokalitu ide?

Po Vihorlatskom pralese a Rydošovej navrhuje Ministerstvo životného prostredia SR piaty stupeň ochrany pre ďalšiu vzácnu lokalitu na východe.

Ilustračný obrázok k článku Na dolnom Zemplíne by mala vzniknúť prírodná rezervácia: O ktorú lokalitu ide?
Zdroj: TASR

Na východe Slovenska má vzniknúť prírodná rezervácia Oborínsky luh. Pre celé územie sa navrhuje piaty stupeň ochrany. Návrh na jej vyhlásenie predložilo ministerstvo životného prostredia do medzirezortného pripomienkového konania.

Celková výmera rezervácie by mala mať 154,85 hektára. Nachádzať by sa mala v okrese Michalovce v katastrálnom území Oborín a v okrese Trebišov v katastrálnom území Zatín.

Vzácne dreviny

Ochrániť by sa tak mali vŕbovo-topoľové nížinné lužné lesy a dubovo-brestovo-jaseňové nížinné lužné lesy. Ako vyplýva z predloženého materiálu, cieľom vyhlásenia prírodnej rezervácie Oborínsky luh je zabezpečenie priaznivého stavu oboch biotopov.

„Dôvodom vyhlásenia navrhovanej prírodnej rezervácie Oborínsky luh je aj formálne oznámenie Európskej komisie v rámci konania o porušení zmlúv, ktoré sa týka nedostatočného vyhlasovania lokalít európskeho významu a schvaľovania programov starostlivosti,“ uvádza envirorezort.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM