Tlačové správy

Na hotelovej akadémii učila 40 rokov. Vďaka TOMUTO má na dôchodku zdravší život

Bývalá stredoškolská učiteľka z Prešova prekvapuje svojím receptom na šťastnejšiu a spokojnejšiu jeseň života.

Ilustračný obrázok k článku Na hotelovej akadémii učila 40 rokov. Vďaka TOMUTO má na dôchodku zdravší život
3
Galéria

Pani Angela (64) ako pedagogička na hotelovej akadémii v Prešove desiatky rokov pripravovala odborníkov pre gastronomické odvetvie. Dnes je už na dôchodku, no ak sa s ňou pristavíte pri téme zdravej stravy, okamžite zistíte, že máte dočinenia so skutočne rozhľadenou odborníčkou.


Mnohí ľudia vyštudujú smer, ktorému sa napokon v profesijnom živote nevenujú. Na prvý pohľad je to aj váš prípad.

Áno, vyštudovala som veterinársku fakultu v odbore hygiena potravín. A hoci som sa celý kariérny život, teda takmer 40 rokov, venovala učiteľstvu, nedá sa povedať, že by som zakotvila v až tak odlišnej oblasti. Na hotelovej akadémii v Prešove som totiž ako učiteľka využila množstvo vedomostí z vysokoškolských štúdií. Vyučovala som teóriu i prax predmetov ako gastronómia, vyžíva, zdravie, potraviny či technológia prípravy pokrmov.

Ako ste sa vlastne ocitli v pedagogickom povolaní?

Niekto by to možno nazval osudom. Ak sa povie „učiteľská rodina“, tak by ste si mohli predstaviť práve tú našu. Manžel, svokrovci, dve sestry i švagriná – všetko učitelia. Po vysokej škole som dostala ponuku, na ktorú som kývla, a učiteľské vzdelanie som si doplnila neskôr.

Temer 40 rokov, to sú stovky a stovky absolventov. Čo vám robilo v učiteľskom povolaní najväčšiu radosť?

Úplne najvzácnejšie je, keď vidíte, ako žiak používa vedomosti a zručnosti, ktoré ste mu odovzdali. So študentmi som si prešla aj mnoho medzinárodných súťaží a ich úspech ma vždy napĺňal hrdosťou. Na druhej strane, byť dobrým učiteľom je obrovskou výzvou. Musíte neustále objavovať spôsoby, ako žiakov zaujať, prebudiť v nich záujem a motivovať.

Kedy sa u vás začali prejavovať problémy s chrupom?

Po tehotenstvách som v priebehu týždňa prišla o tri stoličky. Hoci máme tieto zuby schované pred zrakmi iných, sú ohromne dôležité pre naše trávenie. A práve s ním súviseli moje problémy, ktoré s prichádzajúcimi rokmi naberali na intenzite.

Veľkým problémom mojej generácie bola slabá osveta o dentálnej hygiene, ale aj riešenie problémov s chrupom. Ak vás bolel zub a liečba nezabrala, jednoducho vám ho zubár vytrhol a bolo po bolesti. Toto ale nie je cesta a som rada, že dnes už existujú špecialisti, ktorí na komplexné problémy hľadajú komplexné riešenia.

Váš nový úsmev sa zrodil na košickej zubnej klinike Schill Dental Clinic. Ako dlho to trvalo?

Spodné zuby mám v relatívne dobrom stave, takže mi dávali dokopy horné zuboradie. Za tých 40 rokov, odkedy som prišla o stoličky, čeľusť prirodzene ochabla. Doktor mi preto implantáty nemohol zaviesť rovno do kosti, ale musel najprv spraviť jej nadstavbu. Aby sa však dobre ujala, museli sme tomu dať dosť času. Keďže mi robili osem implantátov, celé to trvalo niekoľko mesiacov. Z Prešova do Košíc to mám, našťastie, blízko.

To áno. Niekto by ale možno čakal, že všetko vybaví za týždeň.

Možno sme dnes až príliš zvyknutí dostať na všetko rýchle riešenie. Mňa, naopak, dôkladný prístup pri takejto dôležitej veci presvedčil, že v Schill Dental Clinic sa o pacientov starajú naozaj precízne. Už pred prvou návštevou som si preverila referencie zubárov na tejto košickej klinike a musím povedať, že aj ja som nadmieru spokojná s ich profesionálnym prístupom. Veľmi cenné pre mňa bolo, že ma vždy vopred podrobne informovali o všetkom, čo mi budú robiť. Určite to prispelo k väčšej pohode počas celého procesu.

Problémy so zubami ste si so sebou niesli celé dekády. Ako veľmi sa vám dnes s novým úsmevom zmenil život?

Je to obrovská zmena. Samozrejme, jedna vec je estetika, pretože na zuby sa sústredí prirodzená pozornosť pri komunikácii s iným človekom. Majú však aj nezastupiteľnú funkciu pri trávení. Dnes vyslovene pociťujem, aký je to rozdiel prežúvať napríklad mäso medzi funkčnými zubami. A viete, aký špeciálny pocit to je, ak vám medzi zubami opäť niečo chrumká?

Môže sa zdať, že bez zubov je jedenie akurát pomalšie, no ak jedlo dobre spracujeme v ústach, menej tým zaťažujeme trávenie. Nové zuby tak pre mňa znamenajú nielen krajší úsmev, ale určite aj zdravší život.

Stav chrupu si u mnohých ľudí vo vyššom veku žiada komplexnejšiu opravu. Niekto radšej zvolí prístup „len aby sa nepovedalo“ a úspory radšej použije na nové auto či dovolenku.

Každá investícia do zubov je vlastne cena zdravia. Ak človek chápe funkciu zubov pre celý organizmus, tak mu podľa mňa nemôže byť nič vzácnejšie. Naše zdravie veľmi závisí od kvality zubov a nedá sa nahradiť ničím, ani luxusnou dovolenkou. Či sme mladší alebo starší, v každom veku by sme mali vedieť racionálne uvažovať.

Aj na dôchodku žijete veľmi aktívne. Máte pred sebou nejaké zaujímavé aktivity?

Mám rozbehnutú veľmi zaujímavú spoluprácu s Prešovským krajom. Chceme spoločne prestaviť jedálniček klientov domovov sociálnych služieb. Aj v nich je totiž veľkým problémom obezita. Efektívnymi úpravami jedálnička dokážeme pre zdravie klientov DDS spraviť naozaj veľa. Vôbec pritom nemusíme byť megalomani.

Dostala som tiež ponuku vrátiť sa za katedru, takže v najbližších mesiacoch mi zrejme znova pribudnú učiteľské povinnosti.

Bude sa vám pred stredoškolákmi vďaka novým zubom vystupovať sebavedomejšie?

Žiaci sú často veľmi otvorení a dokážu zhodnotiť učiteľa od hlavy po pätu. Niekedy ho vedia dokonca aj napomenúť, čo je pre nás starších často cenná spätná väzba. Medzi mladými som sa preto vždy cítila ako ryba vo vode, takže sa na nich veľmi teším. A ak aj študentom padne zrak na môj nový úsmev a utrúsia na jeho adresu nejakú poznámočku, som si istá, že bude len v pozitívnom duchu.

Zubnú kliniku Schill Dental Clinic nájdete na 2. poschodí košického Aupark Tower. Z podzemného parkoviska sa na kliniku pohodlne vyveziete výťahom. Z priestorov nákupného centra jednoducho prejdete koridorom od reštaurácií na 2. poschodí.

Viac informácií získate na www.schill.sk alebo na telefónnom čísle 055/3100 031.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Schill Dental Clinic Košice
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM