Rôzne

Na Šírave začal predsezónny monitoring kvality vody. Zamerajú sa na baktériu legionellu

Michalovskí hygienici začali s monitoringom kvality vody pred letnou turistickou sezónou na Zemplínskej šírave.

Ilustračný obrázok k článku Na Šírave začal predsezónny monitoring kvality vody. Zamerajú sa na baktériu legionellu
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Regionálna hygienička Janka Stašková potvrdila, že odobrali prvú vzorku vody z bazéna v stredisku Klokočov, ktoré prevádzkuje obec.

V týchto dňoch sú naplánované odbery vzoriek vody z ostatných umelých kúpalísk. „Budeme sa zameriavať na baktériu legionellu, ktorá vyvoláva veľmi závažné ochorenia, ako sú zápaly pľúc a ochorenie pripomínajúce chrípku. Môžem ale ubezpečiť kúpajúcich sa, že v okrese Michalovce a Sobrance sme doteraz túto baktériu, ktorú sledujeme dlhodobo, nezaznamenali,“ uviedla hygienička s tým, že sledovať budú viacero mikrobiologických ukazovateľov, ktoré by mohli kúpajúcim sa spôsobiť zdravotné komplikácie, aj fyzikálno-chemické ukazovatele.

Z prírodných kúpalísk, teda z vodnej nádrže Zemplínska šírava a z Vinianskeho jazera, budú prvú predsezónnu vzorku odoberať 18. júna. „Väčšinou sa odbery robia dva týždne pred začiatkom kúpacej sezóny. Interval týchto vyšetrení bude každé dva týždne,“ povedala hygienička. V prípade silného znečistenia alebo mimoriadnej udalosti budú hygienici konať operatívne.

„Kúpajúcich ubezpečujem, že určite budeme sledovať a kontrolovať celé územie Zemplínskej šíravy a Vinianskeho jazera,“ dodala Stašková.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM