Rôzne

K Vinianskemu jazeru chcú sprístupniť uzavretú cestu: Pritiahne viac turistov?

Pre verejnosť plánujú sprístupniť uzavretú cestu súvisiacu s Vinianskym jazerom. Nachádza sa vo vojenskom obvode.

Ilustračný obrázok k článku K Vinianskemu jazeru chcú sprístupniť uzavretú cestu: Pritiahne viac turistov?
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Možnosťou sprístupniť pre verejnosť uzavretú cestu spájajúcu mesto Humenné s Vinianskym jazerom sa zaoberala vo Vihorlatskom múzeu Komisia územného plánovania, ochrany a tvorby životného prostredia pri Zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom výjazdovom rokovaní.

Humenné – Porúbka – Vinné

Vôľa zúčastnených k projektu je, výsledok bude závisieť od stanoviska Košického samosprávneho kraja (KSK), vojenskej správy a potrebných analýz. Po rokovaní to potvrdil predseda komisie Miroslav Benko.

Iniciatíva rozpútať diskusiu o prepojení ciest Humenné – Porúbka – Vinné vzišla od prešovských krajských poslancov Jozefa Babina a Ondreja Mudreho z Humenného. Technicky by sa PSK a KSK mohli prostredníctvom dlhé roky uzavretej komunikácie prepojiť do dvoch rokov, uviedol vedúci oddelenia územného plánovania a životného prostredia odboru regionálneho rozvoja PSK Peter Máthé.

Prakticky bude proces vyžadovať súhlas a spoluprácu KSK a tiež vojenskej správy, keďže cestná komunikácia sa nachádza vo Vojenskom obvode Valaškovce.

Počas sezóny

Projekt sprístupnenia cestnej komunikácie počas letnej sezóny pre osobnú automobilovú dopravu si bude vyžadovať rozšírenie a celkovú rekonštrukciu vozovky.

„Potrebujeme dať čísla na stôl, lebo určite to nebude stáť 10 000 eur, ani 20 000 eur. Určite sa budeme rozprávať o miliónoch,“ doplnil Benko tému finančnej náročnosti.

Náklady by, podľa predstáv komisie, mali pokryť oba kraje v závislosti od dĺžky predmetnej komunikácie. Na území PSK je približne desaťkilometrový úsek z nej, v KSK je osem kilometrov. Pozitívami investície by ale podľa Benka nebolo len skrátenie cesty medzi Humenným a Vinným, respektíve i Zemplínskou šíravou, ale i pritiahnutie turistov z oboch krajov.

KSK sa diskusii o projekte nebráni. „Nové cestné prepojenia sú zložitejšou témou, ktorá si vyžaduje rozsiahlejšiu diskusiu na odbornej úrovni. Je potrebné dôkladne posúdiť dopad takejto výstavby na územie, ako aj efektivitu vynaloženej investície,“ vyjadrila jeho stanovisko referentka komunikačného oddelenia KSK Andrea Štefanová.

Pozrite si aj zákutia Vinianskeho hradu naším objektívom vo fotogalérii nižšie.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

V OBRAZOCH: Zákutia Vinianskeho hradu naším objektívom
20
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM