Veronika Ondo-Cholewová Správy Rôzne

Nechajte sa inšpirovať: Zázrak z prírody z okolia Michaloviec

Zdravý poklad z prírody. Medvedí cesnak zbierajú ľudia od nepamäti pre jeho liečivú silu či pre využitie v kuchyni

Ilustračný obrázok k článku Nechajte sa inšpirovať: Zázrak z prírody z okolia Michaloviec
Zdroj: TASR

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Nechajte sa inšpirovať receptami z Michaloviec a okolia.

Špenát

Tradičné jedlo, ktoré sa v našich končinách podával aj na Zelený štvrtok, ktorý je už za nami. Vďaka tomu, že medvedí cesnak je v týchto dňoch dostupný, môžete vyskúšať malú obmenu. Na prípravu špenátu si potrebujete prichystať niekoľko hrstí tejto rastliny, cibuľu, olej, soľ, korenie a podľa chuti vajíčka a zemiaky. Medvedí cesnak je potrebné dobre umyť, nasekať nadrobno a povariť. Vzniknutú hmotu necháte dobre odkvapkať a pridáte na cibuľku, ktorú je predtým potrebné opražiť do zlatista. Následne pridáte soľ, korenie a pred dokončením pridáte vajíčko, ktoré rozmiešate do stratena (alebo podávate s volským okom). Ako príloha sa hodia najlepšie zemiaky.

Pesto

Taktiež jednoduchý recept, pri ktorom okrem medvedieho cesnaku budete potrebovať orechy (vlašké alebo arašidy podľa chuti) a olivový olej. Dobre umytý surový cesnak rozmixujete v hlbokej miske ponorným mixérom, ku ktorému pridáte nasekané orechy a olivový olej podľa chuti.

Zaváraný

Spôsob, ako si na medveďom cesnaku pochutiť aj keď už ho v prírode nebude možno zbierať. Umytý medvedí cesnak nasekáte nadrobno, pridáte soľ a v mixéry z neho pripravíte hustú hmotu. Tú jednoducho naložíte do zaváraninových pohárov, ktoré pri teplote približne 80 stupňov necháte sterilizovať. Platí, že čím nižšia teplota, tým dlhšie treba sterilizovať.

Medvedí elixír

Alebo ak chcete tinktúra z medvedieho cesnaku. Okrem samotnej rastliny budete potrebovať už len 35 – 40 percentný alkohol (najlepšie číry) a dostatočne veľký pohár. Nadrobno nakrájaný umytý medvedí cesnak uložíte do pohára a zalejete po okraj alkoholom. Zhruba tri týždne necháte lúhovať na teplom mieste a zlejete naspäť do flaše. Elexír nie príliš lákavej chuti je obľúbený kvôli tomu, že vám vydrží bez toho, aby sa pokazil až do ďalšej jari. Užíva sa po kvapkách.

Krémová polievka

Na záver recept na chutnú polievku. Budete potrebovať medvedí cesnak, stopkatý zeler, cibuľu, olej, smotanu, koriander, soľ a zemiaky. Umytý cesnak spolu s zelerom povaríte a následne v mixéri pripravíte hladký krém. Medzičasom si osmažíte cibuľku, ktorú zalejete vodou a v nej uvaríte niekoľko zemiakov. Po tom, čo budú zemiaky skoro hotové pridáte krém, smotanu, korenie, soľ a koriander.

Medvedí cesnak neďaleko Michaloviec
3
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM