Rôzne

Nechýba takmer na žiadnom stole. Tradičným veľkonočným jedlom na východe je 'syrek'

Vajíčko je považované za symbol znovuzrodenia. Preto na veľkonočnom stole nesmú chýbať jedlá pripravené z vajec.

Ilustračný obrázok k článku Nechýba takmer na žiadnom stole. Tradičným veľkonočným jedlom na východe je 'syrek'
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Podľa etnologičky Krajského múzea v Prešove Zuzany Andrejovej tradičným jedlom počas Veľkej noci na východnom Slovensku je takzvaný ‚syrek‘.

Tradičný pre východ

„Je to uvarené mlieko zmiešané spolu s vajíčkami, z čoho sa ručne vytvorí hrudka. Je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného stola. Ďalším významným prvkom je veľkonočná ‚pascha‘. Je to koláč z kysnutého cesta, ktorý má kruhový tvar a symbolizuje slnko. Potom sú to typické šunky a klobásy, ktoré nesmú chýbať na stole," povedala Andrejová.

Spomenutý ‚syrek‘, ktorý sa v niektorých regiónoch východného Slovenska nazýva i hrudka, je tradičný pre ľudí na východnom Slovensku. „V ostatných častiach robia na Bielu sobotu koláče z kysnutého cesta – judáše. Každý región má niečo pre seba špecifické,“ dodala Andrejová.

Zvykom je, že gréckokatolícki, pravoslávni i rímskokatolícki veriaci si dávajú posväcovať jedlá, ktoré majú poukladané v košíku. „Posvätenie jedál je buď na Bielu sobotu alebo pred svitaním vo Veľkonočnú nedeľu,“ priblížila Andrejová, ktorá si myslí, že veľkonočné zvyky pretrvajú i naďalej, keďže sú v ľuďoch hlboko zakorenené ešte po predkoch.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM