Správy

Pavlovce. Dedina, ktorá púta farebnosťou, získala finančnú injekciu pre Rómov

V Pavlovciach vyrovnávajú majetkovo-právne vzťahy s niektorými príslušníkmi marginalizovanej rómskej komunity.

Ilustračný obrázok k článku Pavlovce. Dedina, ktorá púta farebnosťou, získala finančnú injekciu pre Rómov
Zdroj: TASR/Tomáš Doboš

Obec Pavlovce nad Uhom v okrese Michalovce vyrovnáva majetkovo-právne vzťahy v lokalite Kukov obývanej príslušníkmi marginalizovanej rómskej komunity (MRK). V uplynulých dňoch na tento účel získala nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške viac ako 60 000 eur. Je jednou zo 47 slovenských samospráv, kde sa má jednoduchými pozemkovými úpravami dopomôcť k zlepšeniu hygienických štandardov MRK.

„Daný projekt má 169 účastníkov,“ ozrejmil starosta obce Anton Kocela.

Zlepšenie hygieny bývania

Výška NFP, ktorú obec získala od ministerstva vnútra, je maximálnou sumou na projekty smerujúce k vyrovnaniu majetkovo-právnych vzťahov v lokalitách s MRK v najmenej rozvinutých regiónoch. Spoluúčasť samosprávy na aktivite, ktorá má byť ukončená do roku 2023, predstavuje sumu približne 3000 eur.

Konkrétnym cieľom celoštátneho projektu financovaného z prevažnej miery (85 percent) zo zdrojov európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Ľudské zdroje je „podporiť prístup k zdravotnej starostlivosti a verejnému zdraviu vrátane preventívnej zdravotnej starostlivosti, zdravotníckej osvety a k zlepšeniu štandardov hygieny bývania“, vyplýva zo zmluvy medzi obcou a rezortom vnútra.

Prečítajte si aj:

Projekty za milióny eur

Ako doplnil jeho tlačový odbor, spomedzi 47 obcí, ktoré sa do projektu zapojili, ich je 18 v košickom, 28 v prešovskom a jedna v trnavskom kraji.

„Celkovo sú schválené projekty za 4,85 milióna eur,“ doplnilo ministerstvo s tým, že jeho snahou je mať zmluvy so všetkými účastníkmi účinné do konca tohto roka.

ilustračné foto

Ak ste ešte nikdy v Pavlovciach neboli, pozrite si VIDEO.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM