Správy Rôzne

PREHĽAD opatrení v okrese Michalovce: Čo platí od pondelka?

Covid automat opäť prepne farby niektorých okresov. Čo to bude znamenať pre ľudí, ktorí v nich žijú?

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD opatrení v okrese Michalovce: Čo platí od pondelka?
Zdroj: Dnes24.sk

Od budúceho pondelka (28. 6.) bude podľa COVID automatu v druhom stupni ostražitosti (oranžová farba) šesť okresov. V prvom stupni ostražitosti (žltá farba) ich bude 46, stupni monitoring (zelená farba) bude 27 okresov.

Zostávame žltý

V Košickom kraji budú od pondelka oranžovej farby iba dva okresy, Gelnica a Spišká Nová Ves.

Okres Michalovce zostáva v prvom stupni ostražitosti, teda žltý.

Žltú farbu budú mať aj okresy Košice a Košice-okolie, Rožňava a Sobrance. Najlepšie na tom bude okres Trebišov, ktorý bude zelenej farby.

Zo Slovenska

Deti a rodičia

Účastníci pobytových táborov trvajúcich viac ako štyri dni sa budú musieť preukázať negatívnym výsledkom PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín od doručenia výsledku. Výnimku majú deti do desiatich rokov, zaočkované osoby a tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.

Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k zotavovacím podujatiam pre deti a mládež, ktorá bude účinná od pondelka (28. 6.). Táto povinnosť sa týka zotavovacích podujatí, pod ktoré spadajú pobytové tábory.

„Zotavovacie podujatie je organizovaný pobyt najmenej piatich detí a mládeže do 18 rokov veku na čas dlhší ako štyri dni, ktorého účelom je rekreácia detí a mládeže, posilnenie ich zdravia a zvýšenie ich telesnej zdatnosti,“ spresnila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Račková upozornila, že takzvané denné tábory sa budú riadiť podmienkami a protiepidemickými opatreniami, ktoré už v súčasnosti platia pre organizáciu hromadných podujatí. „Znamená to teda, že napríklad športové denné tábory sa budú riadiť podmienkami pre hromadné podujatia športového charakteru, tanečné alebo iné záujmové tábory sa budú riadiť všeobecnými podmienkami pre organizáciu hromadných podujatí,“ doplnila.

Michalovce

Opatrenia

  • V interiéroch (vrátane MHD) stačí nosiť rúško, šál alebo šatku.
  • V obchodných prevádzkach neplatia kapacitné obmedzenia.
  • Povolená je konzumácia v interiéroch reštaurácií, pri jednom stole môžu sedieť šiesti ľudia alebo osoby z jednej domácnosti.
  • Umelé kúpaliská maximálne 50 % kapacity, neplatí povinnosť nosiť ochranné rúško v interiéroch aj exteriéroch bez ohľadu na farbu okresu.
  • Wellness centrá a akvaparky môžu byť využívané na 50 % svojej kapacity, maximálne však 500 návštevníkov. Neplatí povinnosť nosiť ochranné rúško v interiéroch aj exteriéroch bez ohľadu na farbu okresu. Vo vnútorných častiach je potrebný negatívny test. Povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom testu možno nahradiť potvrdením o očkovaní.
  • Fitness centrá maximálne 30 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 metrov štvorcových.
  • V múzeách a galériách sa môže prehliadky zúčastniť 30 osôb.
  • Oslavy, svadby, kary, večierky a podobné podujatia v interiéri sú umožnené pre maximálne 100 osôb, v exteriéri do 250 osôb. Pri vstupe je potrebný negatívny test.
  • Divadelné, hudobné a filmové prevádzky – sedenie v interiéri maximálne 50 % kapacity (najviac 250 ľudí), sedenie v exteriéri maximálne 75 % kapacity (najviac 500 ľudí), pre státie maximálne 100 osôb v interiéri a 250 v exteriéri.
  • Pre hromadné podujatia platí maximálna kapacita 50 % sediacich návštevníkov v interiéri alebo 75 % v exteriéri (maximálne do počtu 250 zákazníkov v interiéri a 500 v exteriéri). Státie zákazníkov do 100 osôb v interiéri alebo 250 v exteriéri. Evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka.
  • Pri ubytovaní v hoteloch a penziónoch nie je obmedzená kapacita izieb.

Foto: ilustračné

Námestie konečne ožilo: Hudba, tanec, dav a dobrá nálada na tribúne aj pod ňou
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM