Takto kedysi vyzerala štedrá večera na Zemplíne: Na koľko sa zhoduje s tou vašou?
Už na najbližší pondelok vychádza ten očakávaný dátum. 24. december a teda Štedrý deň. Pozrite sa s nami, ako vyzerala štedrá večera na Zemplíne začiatkom 20. storočia.
Čo nevidieť sú tu Vianoce a teda aj Štedrý deň. Ten sa ako ozrejmila etnologička Katarína Nádaská nazýva na Slovensku aj Kračúň, Vilija či Dohviezdny večer a oddávna bol plný obyčajov majúcich zabezpečiť zdravie, prosperitu a šťastie do budúceho roka. „Platila tu mágia počiatku ako sa čo urobilo počas štedrého dňa tak bolo počas celého roka,“ vysvetlila K. Nádaská.
A súčasťou toho je aj samotná štedrovečerná večera. „Počas štedrého dňa i štedrej večere platil v katolíckych oblastiach pôst, jedli sa síce bezmäsité jedlá, ale malo ich byť viacej druhov, aby bola v dome v nasledujúcom roku hojnosť,“ vysvetlila etnologička. Tá tiež poskytla konkrétnu ukážku, z čoho pozostávali tradičné chody štedrej večere na Zemplíne začiatkom 20. storočia. Tak schválne, na koľko percent sa to zhoduje s tou vašou štedrou večerou?
Prvý chod: Pálenka (hriatô)
Druhý chod: Kračún (oblátky)
Tretí chod: Strúčik cesnaku
Štvrtý chod: Chlieb s medom
Piaty chod: Pokoleťena fazuľa s lupanimi bandurkami (rozmiešaná fazuľa s varenými zemiakmi)
Šiesty chod: Kapusta s hubami
Siedmy chod: Pirohy s makom
Ôsmy chod: Ťengeričanka (kukuričná kaša)
Deviaty chod: Ovocie
Pre navodenie vianočnej nálady pripájame fotogalériu s aktuálnou vianočnou výzdobou v jednom z miest na Zemplíne, v Michalovciach.
Foto: ilustračné