Tekvice nie sú len ozdobou jesene, vykúzlite z nich aj chutné dobroty + RECEPTY
Biela, farebná, maslová či Hokkaido. Tekvíc existuje neuveriteľné množstvo, ale ako ich čo najlepšie využiť? Prinášame vám niekoľko tipov.
Čoraz populárnejšia zelenina v sebe ukrýva množstvo benefitov a prospešných látok. Chráni pred rakovinou a jej dužina obsahuje veľa užitočnej vlákniny a málo sacharidov.
Tekvice sú plné horčíka, draslíka, selénu, sodíka, železa, zinku, fosforu, vitamínu A a karoténov. Jej súčasťou sú aj bielkoviny, vysokokvalitné nenasýtené mastné kyseliny. Semienka, ktoré sú výbornou pochúťkou, sú zas prirodzenou zásobárňou zinku, železa, vápnika, vitamínov skupiny B a niektorých prospešných kyselín.
Na ozdobu aj na varenie
Tekvica navyše nestojí veľa, a v obchodoch ju kúpite aj mimo sezóny. Môžete si ju tiež veľmi ľahko vypestovať aj vo vašej záhrade, a mať tak túto chutnú zeleninu na tanieri pravidelne. Malé ozdobné tekvice, alebo obrovské „halloweenske“, zas využijete na jesennú výzdobu.
V kuchyni dokážete tekvicu pripraviť na množstvo spôsobov a pridať ju do akéhokoľvek receptu, slaného či sladkého. Výborne chutí pečená s trochou byliniek, ale môžete ju pridať do polievok, prívarkov, šalátov, nátierok ale aj do koláčov a sladkých pokrmov.
My vám prinášame dva chutné recepty, ktoré určite stoja za vyskúšanie. V galérii sa potom môžete inšpirovať nápadmi na jesennú tekvicovú výzdobu.
Polievka z tekvice Hokkaido
Budete potrebovať:
1 stredne veľkú Hokkaido tekvicu, 750 ml vody, 1 cibuľu, olej, 200 ml smotany na šľahanie, korenie a soľ, muškátový orech, tekvicové semienka
Postup:
Na oleji si necháme orestovať cibuľu, pridáme nahrubo nakrájanú tekvicu (môžeme aj so šupkou), ktorú necháme chvíľu orestovať. Podlejeme horúcou vodou, osolíme a okoreníme, pridáme muškátový orech a dusíme domäkka 15 až 20 minút. Uvarenú polievku rozmixujeme, pridáme smotanu na šľahanie a krátko povaríme. Podávame s tekvicovými semienkami a opečeným chlebom.
Sladký tekvicový chlebík
Budete potrebovať:
1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky, 1 hrnček tekvicového pyré, 1/2 hrnčeka mäkkého masla, 2 vajcia, 1 hrnček cukru, 1/2 hrnčeka mlieka, 1 lyžička kypriaceho prášku, 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice, 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška, štipka soli, orechy alebo čokoláda
Postup:
Najprv si pripravíme tekvicové pyré. Menšiu maslovú alebo Hokkaido tekvicu vydlabeme, nakrájame na kocky a uvaríme do mäkka. Keď vychladne rozpučíme ju vidličkou alebo rozmixujeme.
Medzitým si v miske zmiešame múku s kypriacim práškom, škoricou, muškátovým orieškom a štipkou soli. V druhej miske si ručne alebo mixérom vymiešame maslo s cukrom, následne pridáme pripravené tekvicové pyré, vajíčka, mlieko a dobre premiešame. Pridáme suché ingrediencie, nasekané oriešky alebo kúsky čokolády a premiešame.
Cesto vylejeme do vymastenej podlhovastej formy na chlieb a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 60 až 70 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do cesta nevyjde suché. Po upečení koláč vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.