Ondrej Petričko Rôzne

Turisti sa Vinianskeho hradu báť nemusia: Opatrnosť je však na mieste

Po páde časti múru z hradu nad obcou Vinné by sa mohlo zdať, že návšteva hradu nie je bezpečná. Pri dodržaní určitých pravidiel sa však netreba hradu báť. Stačí byť opatrný. Návštevníci hradu sa môžu tešiť aj na niekoľko noviniek.

Ilustračný obrázok k článku Turisti sa Vinianskeho hradu báť nemusia: Opatrnosť je však na mieste
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Uplynulý víkend sa z Vinianskeho hradu zrútila časť múru, ktorá bez predchádzajúceho zásahu mohla byť aj oveľa väčšia. „Spadla nám východná stena paláca južnej miestnosti. Ide vlastne o časť klenby. Odhadujem to na 1–2 kubíky muriva,“ vysvetlil Jaroslav Gorás, predseda správnej rady OZ Zemplínsko-užská hradná cesta (OZ ZUHC).

Ako dodal, je rád, že práve túto časť stihli podmurovať. „Bez toho by nám tam dnes spadlo aj 10 kubíkov muriva. Keď pozerám na staré fotky, táto časť stála len na dvoch kameňoch.“

Opatrnosť turistov je na mieste

Pri páde časti múru z Vinianskeho hradu sa našťastie nikom nič nestalo, ale opatrnosť pri jeho návšteve je na mieste. „Aj pre turistov je to memento, že k ruinám treba opatrne pristupovať, nechodiť po múroch a pohybovať sa v úctivej vzdialenosti od hradu, nie popod hradby. Naozaj, mnohokrát veverička, plch alebo len vtáčik vedia spustiť malú lavínu na hrade,“ dodal Gorás.

Obnovovaný hrad je veľkým magnetom pre turistov, ktorí región navštívia. Členovia OZ ZUHC ho obnovujú bez pomoci elektrickej energie a moderných technických pomôcok.

Aj tento rok budú vo svojej záslužnej činnosti pokračovať. „Počas tejto sezóny sa chystáme na palác. Mali by sa spojiť jednotlivé časti múru, ktoré už boli urobené. Musíme urobiť preklady, záklenky a nadmurovať. Túto sezónu by sme mali dať dohromady palác po celom obvode, vrátane tej časti, ktorá spadla,“ povedal kastelán hradu. V roku 2014 plánujú postaviť ešte plochú technickú strechu a klenby.

Turisti ochutnajú na hrade chlieb priamo z pece

Pre turistov bolo pozorovanie kováčov či kamenárov pri práci veľmi atraktívne. Aj v budúcnosti ich hrad prekvapí mnohými zaujímavosťami. „V pivničných priestoroch je ukončený archeologický výskum a v budúcnosti by tu snáď mohla byť stále expozícia vinárstva, kde by sa turista dozvedel aké víno sa v tomto regióne robí a mohol ho aj ochutnať,“ opísal.

V hospodárskej budove plánujú chlebovú pec, kachľovú pec na varenie a pečenie a medený kotlík na varenie lekváru a ohrievanie vody. „Už túto sezónu budú môcť turisti ochutnať chlieb pečený v peci, ale budú si ho môcť aj sami umiesiť,“ dodal Gorás.

Na hrade to bude žiť aj počas tohto víkendu. V sobotu si pre turistov pripravili atraktívne ukážky remesiel. Remeselný jarmok na hrade ponúkne remeslá ako kamenárstvo, tesárstvo a kováčstvo. Okrem toho žiaci zo ZUŠ Michalovce by mali predviesť svoje maliarske umenie. Budú maľovať výhľad z hradu, hrad a rôzne zákutia.

Čo stihli členovia OZ ZUHC na hrade zatiaľ urobiť a ako vyzerá spadnutá časť muriva, si môže pozrieť v priloženej fotogalérii.

Viniansky hrad - obnova a spadnutý múr
10
Galéria
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM