Rôzne

V Michalovciach budeme mať náčelníka vlkov: Bývalý elektrotechnik, dnes jeden z najväčších ochranárov

Do nášho mesta zavíta odborník na vlky a ich ochranu. Porozpráva vám veci, z ktorých sa vám zastaví dych..

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach budeme mať náčelníka vlkov: Bývalý elektrotechnik, dnes jeden z najväčších ochranárov
Zdroj: TASR

Utorok 9. februára do Michaloviec zavíta náčelník vlkov, Juraj Lukáč. Do metropoly Zemplína príde porozprávať ako ináč, o vlkoch.

Vlk v lese

Vo Freedome na Námestí osloboditeľov 80 sa môžete dozvedieť aktuálne stavy týchto výnimočných zvierat od ozajstného odborníka. Ako hovorí Juraj Lukáč, vlk má v lese svoju funkciu. Je významným likvidátorom besnoty a sám besnotu nedostane. Likviduje mor ošípaných, pre ktorý musia ničiť celé chovy. Tam, kde je vlk, nie sú problémy s diviakmi. Zabije choré zvieratá. „Vlk má finančne vyčísliteľný prínos, ktorý poľovníci bagatelizujú. Myslíme si, že nám odstrel prináša stratu aj v miliónoch eur ročne.“ Tam, kde je vlk v normálnom množstve, majú podstatne menšie škody na stromčekoch, ktoré inak ničia jelene.

Kto je Juraj Lukáč?

J. Lukáč vyštudoval komunikačnú elektrotechniku, vyvíjal roboty pre socialistický priemysel, aj pre Škodu Mladá Boleslav, či zariadenie na vyrovnávanie hlavní tankov. Po Nežnej revolúcii zostavoval počítačové zostavy. Od roku 1998 sa profesionálne venuje ochrane prírody. Jeho združenie Vlk založilo súkromné rezervácie Vlčia v Čergove a Rysia v Strážovských vrchoch, v prenájme majú aj Suchú dolinu v Tatrách.

Čo je to VLK?

Lesoochranárske zoskupenie VLK je slovenské občianske združenie, ktorého cieľom ochrana životného prostredia. Medzi najznámejšie projekty združenia patrí prvá súkromná prírodná rezervácia v Strednej Európe, rezervácia Vlčia. VLK vlastní, alebo spravuje viacero prírodných rezervácií na Slovensku.Združenie bolo do registra občianskych združení zapísané 22. júna 1993 pod názvom Lesoochranárske zoskupenie Vlk.

Foto: ilustračné

Vzácne zvieratá, rastliny a rekordné stromy na skok od nás: Karpatské pralesy nám môže závidieť celá Európa!

Ivan Jakeš (41) historicky najúspešnejší Slovák na Dakare: Vlk samotár motozrazy neobľubuje, FOTO

Zemplínska šírava láka i v zime: Zamrznutá hladina a príroda ako z rozprávky! FOTO

Do nášho mesta zavíta odborník na vlky a ich ochranu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM