Správy

V okrese Michalovce potvrdili prípad BESNOTY: Našli ju u uhynutého psíka

Fenka sa mala ešte pred smrťou dostať do kontaktu s líškou. Hygienici už robia opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku V okrese Michalovce potvrdili prípad BESNOTY: Našli ju u uhynutého psíka
Zdroj: pixabay.com

V národnom referenčnom laboratóriu vo Zvolene sa 14. decembra potvrdil pozitívny prípad besnoty u uhynutého psa z okresu Michalovce. Toho času sa už vykonáva laboratórna genotypizácia vírusu na určenie jeho pôvodu. Informovala o tom v piatok Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Kontakt s líškou

Pôvod zvieraťa nie je podľa veterinárov známy. „Suka nebola začipovaná a spolu so šteňatami bola odchytená 25. novembra priamo na hranici s Ukrajinou, v katastri prihraničnej obce Veľké Slemence, (okres Michalovce),“ spresnila veterinárna a potravinová správa.

Pes bol podľa veterinárov počas odchytu bez klinických zmien správania. „Počas šetrenia starosta obce uviedol, že pred odchytom, ktorý bol vykonaný na jeho žiadosť, mala suka kontakt s líškou,“ doplnila veterinárna správa.

Možné rozšírenie vírusu

ŠVPS zdôraznila, že v obci Veľké Slemence a v pásme 10 kilometrov sú nariadené opatrenia príslušnou Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou Michalovce podľa platného eradikačného programu, ktoré zahŕňajú aj vykonanie núdzovej vakcinácie domácich mäsožravcov a hospodárskych zvierat.

Zároveň bude vykonané diagnostické cielené zisťovanie možného zavlečenia vírusu do cieľovej populácie voľne žijúcich zvierat (líšok). Vzhľadom na priamy kontakt človeka s týmito zvieratami bol informovaný príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva s cieľom zabezpečenia ochrany ľudí.

V danej oblasti sa podľa veterinárov dlhoročne besnota nevyskytla a od roku 2000 sa realizuje v tejto oblasti orálna vakcinácia líšok proti besnote.

ŠVPS dodala, že SR bola do septembra 2022 krajinou bez výskytu besnoty. V septembri 2022 sa potvrdil pozitívny výsledok u jazveca (voľne žijúceho zvieraťa) v okrese Humenné, infikovaného vírusom, ktorý cirkuluje v súčasnosti v Poľsku a na Ukrajine.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM