Veľkonočné jahniatko nielen pre Zemplínčanov: Budú sa vám zbiehať slinky
Najväčšie kresťanské sviatky a pohanské oslavy jari sú tu. Inšpirujte sa moderne pripravenou pochúťkou.
Neviete ešte čo budete variť? Rozmýšľate, že by ste vyskúšali niečo nové? Inšpirujte sa nápadom a vyskúšajte recept a dajte nám vedieť, ako sa vám vydaril :)
Medzi tradičné veľkonočné pokrmy patrí napríklad taká šunka, klobása, vajíčko, zelenina či syr. To v žiadnej domácnosti nesmie chýbať. A čo také jahniatko? Recept je jednoduchý a zároveň vynikajúci a tradične ho šéfkuchár zaraďujú do jedálneho lístka počas veľkonočných sviatkov.
Čo potrebujeme?
Na grilované jahňacie kotlety so zelenými fazuľkami so slaninkou a zemiakovou kašou s medvedím cesnakom, budete potrebovať /recept je pre 4 osoby/:
• 800 g Jahňacie kotlety (hrebienok)
• 800 g Zemiaky
• podľa chuti medvedí cesnak
• 4 ks plátky slaninky
• 200 g zelené fazuľky
• podľa chuti morská soľ, čerstvo mleté čierne korenie, mlieko, maslo
• vetvička rozmarínu
• olej
Postup
Jahňací hrebienok si odblaníme, potrieme olejom a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Sprudka ho opečieme na panvici z každej strany, pridáme vetvičku rozmarínu a dáme do vyhriatej rúry dopiecť na 170°C cca 15 minút. Tip: mäso solíme až po upečení, aby zostalo šťavnaté.
Z uvarených zemiakov si medzitým pripravíme pyré, do ktorého pridáme rozmixovaný medvedí cesnak, soľ a zjemníme ich maslom a mliekom. Zelené fazuľky osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, zavinieme do slaninky a opečieme z každej strany na panvičke.
Mäso si osolíme a pokrájame na porcie. Ako radí šéfkuchár nemalo by byť veľmi prepečené, najchutnejšie je pripravené medium rare alebo medium. Z výpeku si pripravíme prírodnú šťavu pridaním vývaru a masla, ktorú pekne zredukujeme.
Dobrú chuť!
Prečítajte si tiež
Foto: ilustračné